MITSKO JUGOSLOVENSKO JELO Čuveni čorbasti pasulj po receptu JNA
Jedno od mitskih jela u Jugoslaviji bio je i ostao vojnički pasulj, sačuvan u sjećanjima onih koji su služili vojni rok u JNA.
Iz knjižice “Recepture za pripremu hrane u JNA”…
Sastojci:
500 g pasulja
1 glavica crnog (crvenog) luka
2-3 čena bijelog luka
1 mrkva
100 g masti ili ulja
so, biber
1 kašika crvene mljevene paprike
1 kašika suvog biljnog začina
1 list lovora
1 suva paprika
peršunov list
Priprema:
Prebran pasulj potopiti u hladnu vodu, vodeći računa o tome da vode bude u dovoljnoj količini da se ne bi dogodilo da pasulj pri bubrenju upije cijelu količinu vode i da ostane suv.
Potopljen pasulj držati na hladnom mjestu i ostaviti da se kvasi 1-3 časa.
Zatim, ocijediti vodu u kojoj je pasulj potapan, pa pasulj staviti u pogodnu posudu, naliti hladnom vodom tako da ogrezne i kuvati 10-15 minuta.
Nakon toga, ocijediti vodu pa naliti vrelom vodom tako da ogrezne, dodati polovinu sitno sjeckanog crnog luka i ostaviti da kuva uz povremeno dolivanje tople vode.
U polovinu vrele masnoće dodati ostatak sitno sjeckanog crnog luka i mrkvu, sječenu na sitnije kockice ili rendanu, i sve zajedno pržiti da blago porumeni.
Kada je pasulj upola kuvan, dodati isprženi crni luk i mrkvu, sušenu papriku, prethodno potopljenu dva časa u hladnoj vodi, i lovorov list.
Preostalu masnoću zagrijati, dodati brašno i pržiti da blago porumeni.
Kada brašno porumeni, isključiti toplotu pa odmah dodati tucani i sitno sjeckani bijeli luk i papriku u prahu i sve dobro izmiješati.
Kada pasulj omekša, dodati dodatak jelima, posoliti i zapržiti pripremljenom zaprškom, uz stalno miješanje pasulja da se zaprška ne zgrudva.
Pasulj sa zaprškom kuvati istiha još 20-30 minuta, poslije čega isključiti toplotu, dodati samljeveni biber, sitno sjeckani peršunov list, probati ukus i po potrebi dosoliti.
Pasulj se može služiti kao samostalno jelo ili kao prilog uz faširane šnicle, ćufte, dinstanu govedinu, kuhano suvo svinjsko meso i sl.
Dijeli se kutlačom od 5dl.
Napomena:
Važno je znati da se pasulj pri kuvanju sve do zapržavanja ne smije miješati, kako ne bi došlo do lomljenja zrna i zagorijevanja.