JELO ZA DESETKU! Argentinske pljeskavice sa pečurkama
POTREBNI SASTOJCI:
300 g mljevenog pilećeg mesa od bataka ili karabataka
4 srednje kuhana krompira
1 glavica crnog luka
4 črhne bijelog luka
100 g pečurki
1 kašika sjeckanog peršuna
1 jaje
2 žumanca
so
bijeli biber
suhi biljni začin
kari po ukusu
ZA PRŽENJE:
3 kašike ulja
2 umućena bjelanca
50 g prezle
POTREBNO ZA BIJELI PRELIV ZA PLJESKAVICE:
1 čaša kisele pavlake (180 g)
100 g majoneze
3 kisela krastavčića
prstohvat mirođije
Priprema:
Nasjeckati sitno crni luk, bijeli luk i pečurke. Obaren krompir izgnječiti. Dodati sitno sjeckani crni, bijeli luk i pečurke. Dodati meso, začine, jaje i žumanca. Smjesu umijesiti rukama.
Praviti pljeskavice. Umakati u umućena bjelanca, zatim u prezle. Redati na poslužavniku. Kad se naprave sve pljeskavice zagrijati ulje i pržiti pljeskavice.
Bijeli preliv: Krastavčiće isjeći na kockice. Dodati pavlaku, majonezu i mirođiju. Sve lijepo izmiješati i ostaviti u frižideru da se sastojci sjedine. Služiti uz pljeskavice!
BONUS VIDEO: