JAFA OBLATNE Najbolji recept koji morate isprobati
Sastojci:
– 2 lista oblatne
– 3 dl mlijeka
– 400 g šećera
– 100 g čokolade za kuvanje
– 250 g maslaca/margarina
– 700 g mljevenog keksa (petit ili plazma)
– 2 narandže
– 300 g Jaffa keksa
Priprema:
Prokuvati mlijeko, šećer, čokoladu i margarin. Ostaviti da se fil ohladi. Oguliti dvije narandže, pa ih iscijediti.
Ako su vam narandže sočne, a ne žilave i previše vlaknaste, dodajte u fil i sok i pulpu koja je ostala neprocijeđena. Dobro promiješajte, pa dodajte i mljeveni keks.
Na list oblatne nanijeti jednu polovinu fila, preko njega poslagati jaffa keks, zatim premazati drugom polovinom fila i prekriti drugim listom oblatne.
Prekriti krpom i staviti preko nešto teško da se stegne. Ostaviti na hladnom mjestu, pa kad bude dovoljno čvrsto sjeći tankim nožem na štanglice.
Napomena:
Ako fil ne bude dovoljno čvrst nakon dodatka keksa, ostaviti ga na hladno da bude još čvršći.
Kolač mi je ostao preko noći na hladnom, opterećen drugim kolačima, sutradan sam ga sjekla skalpelom.
Za širinu štanglice sam uzimala 4 kvadratića (ona manja) a dužina oko 13-14 kvadratića…