JABUKE U ŠLAFROKU Starinski recept za svačiji džep
ALOONLINE.BA | Žena ∙ 24.08.23 21:00 ∙ 0
Specijalitet od pohovanih jabuka imaju ovaj neobičan naziv iz sljedećeg razloga – šlafrok je nemačka riječ za kućnu haljinu (na preklop), koju su nekada domaćice rado nosile
SASTOJCI
2-3 jabuke
2 jajeta
8 kašika brašna
malo soli
malo mlijeka ili mineralne vode
kašičica šećera
mast ili ulje za prženje
šećer u prahu, cimet
Priprema:
Od navedenih sastojaka napraviti tijesto, ali malo gušće nego za palačinke. Jabuke oljuštiti, izdubiti sredinu i sjeći na kolutove debljine 0,5 do 1 cm. Mogu se poprskati sokom od limuna, da ne potamne.
Viljuškom umakati kolutove jabuka u tijesto i spuštati u vrelu masnoću, pa pržiti po par minuta sa obje strane. Tijesto treba da bude dovoljno gusto da ne spada sa jabuka. Vaditi jabuke na salvetu da se ocijedi višak masnoće, pa posuti šećerom u prahu zamirisanom vanilom i po želji cimetom.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- JABUKE U ŠLAFROKU
- recept
Možda vas zanima
RECEPT DANA Trouglići sa sirom
07:00 ∙ Žena ∙ 0vremenska prognoza
16°C
Sarajevo
8°C
Banja luka
13°C
Mostar
9°C
Tuzla
7°C
Bihać
12°C
Bijeljina
13°C
Zenica
9°C
Prijedor
16°C