IDEALAN RECEPT ZA KIŠOVITE JESENJE DANE Lazanje sa patlidžanom
POTREBNI SASTOJCI:
2 velika patlidžana narezana po dužini, oko centimetar i po debljine
3,5 kašika ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1,5 kašičica soli
½ kašičice crnog bibera
500 grama pečuraka šampinjona
3 čehna bijelog luka
1/2 kašičice sušenog origana
700 g kuhanog paradajza
pakovanje rikota sira
300 g zaleđenog sjeckanog šponata (odmrznut i ocijeđen)
0,5 šolje parmezana
1 veliko jaje
1 šolja isjeckane mocarele
2 kašike sjeckanog svježeg bosiljka
timijana ili peršuna
PRIPREMA:
Postavite rešetke u gornju i donju trećinu vaše rerne. Zagrijte rernu na 250 stepeni.
Obložite dva pleha pek-papirom ili ih premažite uljem. Poredajte isječene patlidžane u jednom sloju na tepsije tako da kriške leže ravno. Premažite ih uljem sa obje strane, pospite so i biber po njima.
Pecite patlidžan dok ne omekša i ne porumeni, ukupno oko 25 minuta. Na polovini pečenja okrenite kriške patlidžana .
Izvadite pečeni patlidžan i smanjite temperaturu rerne na 200 stepeni.
U međuvremenu, u velikoj tavi zagrijte preostalu ulje na srednjoj vatri. Dodajte narezane pečurke. Pirjajte dok pečurke ne omekšaju, oko sedam minuta. Dodajte bijeli luk, so i origano. Dinstajte još dva minuta, a potom skinite posudu sa vatre. Dodajte kuhani paradajz i pomiješajte da se sjedini.
U veliku činiju dodajte rikotu, četvrtinu šolje parmezana, jaje i preostali so i biber. Dobro promiješajte, dok se smjesa ne sjedini ravnomjerno.
Špinat razmutite viljuškom i što ravnomjernije rasporedite sa mješavinom rikote. Na dno vatrostalne posude za pečenje koju ste predhodno podmazali stavite polovinu sosa od pečuraka i rasporedite u ravnomjeran sloj. Preko toga stavite četiri kriške patlidžana, a zatim svu mješavinu rikote. Položite još četiri kriške patlidžana i završite preostalim sosom od pečuraka.
Sve prelijte mocarelom i preostalom četvrtinom šolje parmezana.
Pecite 25 do 30 minuta, dok se sir ne otopi i malo zapeče.
Izvadite iz rerne i pospite svježim začinskim biljem. Ostavite da odstoji od pet do deset minuta, a zatim poslužite.
BONUS VIDEO: