IDEALAN DORUČAK Zapečena tjestenina sa tri vrste sira
SASTOJCI:
400 g tjestenine
3 jaja
200 g kisele pavlake
200 ml jogurta
100 g tvrđeg bijelog sira
100 g gauda sira
2 kašike ribanog parmezana
2 kašike ulja
so
suhi začin
bijeli luk u granulama ( po želji)
20 g maslaca
PRIPREMA:
Tjesteninu skuhati u slanoj vodi prema uputi sa pakiranja.
Zatim je procijediti i dodati 2 kašike ulja, lagano promiješati i ostaviti da se prohladi.
U odgovarajućoj posudi umutiti jaja, dodati, kiselu pavlaku, jogurt, suhi začin, so prema ukusu i malo bijelog luka u granulama, koji će ovom jelu dati poseban ukus.
Tvrđi bijeli sir izgnječiti viljuškom ili naribati na krupno rende.
Gauda sir izribati na sitno rende i dodati parmezan.
U prohlađenu tjesteninu, dodati sve tri vrste sira, a zatim mješavinu jaja, pavlake i jogurta.
Sve lagano promiješati da se povežu sastojci.
Posudu za pečenje premazati maslacem i nju preručiti pripremljenu tjesteninu.
Fino poravnati, te posudu prekriti aluminijskom folijom ili odgovarajućim poklopcem.
Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 30 minuta. Zatim skinuti foliju ili poklopac i peći još oko 15 minuta na istoj temperaturi dok jelo fino ne porumeni.
Služiti toplo uz sezonsku salatu.