I BOLJE OD BOLONJEZA: Za večeru izaberite ŠPAGETE sa PREUKUSNIM mariniranim umakom koji je gotov za 15 minuta
Ovaj skromni umak koristi se i u receptu za špagete gotove za 20 minuta, a koji se naziva i lažni bolonjez – ma, i bolji je od bolonjeza.
Postupak:
1. U loncu srednje veličine zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte bijeli luk, crni luk i prstohvat čili pahuljica ako ih koristite. Lagano prepržite dok ne poprimi zlaćanu boju, oko četiri do pet minuta.
2. Umiješajte paradajz sos, origano i izdašan prstohvat soli. Smanjite temperaturu na slabu jačinu i pustite da se kuva 15 minuta uz povremeno miješanje.
3. Dok se umak krčka, skuvajte tjesteninu u posoljenoj kipućoj vodi. Probajte umak, po potrebi začinite s još soli ili bibera.
4. Procijedite tjesteninu (sačuvajte oko pola šoljice vode u kojoj se kuvala), umiješajte je u umak, pojačajte vatru na jako i dobro protresite oko deset sekundi kako bi tjestenina upila ukus umaka.
5. Servirajte s malo maslinovog ulja ili ekstra djevičanskog maslinovog ulja, malo origana i čili pahuljica za dodatan ljuti ukus.