DOMAĆI HLJEB OD 4 SASTOJKA Tijesto se ne mijesi, korica je hrskava, a sredina mekana kao duša
Sastojci:
370 ml tople vode
2 kašičice suvog kvasca
500 g brašna
1 kašičica soli
Kako se pravi domaći hljeb – recept:
U posudi pomiješajte toplu vodu i kvasac, pa ostavite da se aktivira nekih 10 minuta. Zatim dodajte prosejano brašno i so i sve lijepo promešajte varjačom – sastojci treba da se sjedine. Pokrijte krpom i poprskajte je vodom, pa ostavite da tijesto odstoji nekih 2 sata.
Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu, pa ga rukama par puta „presložite“. Zatim oblikujte loptu od tijesta, pokrijte krpom i ostavite da odmori još 30 minuta. Prebacite hlieb u posudu sa poklopcem (koja može u rernu) i zasijecite na vrhu u obliku krsta. Poklopite.
Pecite hljeb u zagrijanoj rerni na 220°C nekih 30 minuta, a zatim skinite poklopac i pecite još 15-20 minuta da dobije lijepu hrskavu i zlatnu koricu.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- hljeb