ČUPAVA KATA Nema boljeg i ukusnijeg starinskog kolača od ovog
Sastojci:
Tijesto:
- 300 g brašna
- 200 g putera
- 150 g šećera
- 4 jaja (odvojiti žumanca od bjelanaca)
- Izrendati malo korice limuna (po izboru)
- 1 kesica (14g) praška za pecivo
- Tijesto podeliti na 2 dijela i ostaviti u zamrzivaču na 30 minuta
Za fil:
- 4 bjelanca
- 100 g šećera
- 200 g mljevenih oraha
- 3 kašike džema od kajsija
Priprema:
U jednu posudu stavite puter, šećer, razdvojite bjelance od žumanaca, pa dodajte žumanca i mešajte dok se ne sjedini. Zatim dodajte koru limuna i miješajte dok se ne sjedini. Dodajte i brašno i prašak za pecivo pa umijesite tijesto.
Tijesto podelite na dva dela. Jedan deo stavite u foliju pa u zamrzivač da se zaledi, jedno sat vremena.
Preostali deo testa stavite u tepsiju i poravnajte ga ravnomjerno.
U posebnu činiju sipajte bjelance i šećer pa mutite u šam, a zatim dodajte i džem od šljiva ili neki drugi, pa dodajte i isjeckane orahe i promešajte kašikom. Fil rasporedite preko one kore koju ste stavili u pleh.
Izvadite iz zamrzivača testo pa ga izrendajte na krupnu rendu preko fila na kolač. Sve stavite u rernu i pecite oko 25 minuta na 200 stepeni.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- recepti