BIJELA ČORBA OD MLJEVENOG MESA Pikantna verzija sa dodatkom čili papričice
Sastojci:
1 glavica crnog luka
1 stabljika praziluka
1 stabljika celera
1 koren peršuna
1 šargarepa
2 čena bijelog luka
1 zelena čili papričica
200 g mljevenog mesa
so po ukusu
biber po ukusu
začinska paprika po ukusu
3 krompira
2 l vrele vode
1 jaje
100 ml pavlake za kuvanje
1 kašika brašna
1 struk mirođije
Recept za belu čorbu od mljevenog mesa:
Isjeckajte glavicu crnog luka i propržite na malo ulja i srednjoj vatri. Isjeckajte i praziluk pa i njega dodajte u tiganj. Isjeckajte celer i koren peršuna, pa i njega prodinstajte sa ostatkom povrća za bijelu čorbu. Dobro promiješajte, pa ubacite izrendanu mrkvu. Promiješajte povrće, poklopite i ostavite da se dinsta oko 5 minuta na srednjoj vatri. Isjeckajte bijeli luk i zelenu čili papričicu, pa ih ubacite zajedno sa mljevenim mesom i dinstanim povrće. Ubacite so, biber i začinsku papriku po ukusu, promiješajte, pa dinstajte još oko 10 minuta. Isjecite krompire na kockice, ubacite ih u mljeveno meso i povrće, pa prelijte sa vrelom vodom. Promiješajte bijelu čorbu i kuvajte oko 15 minuta. U činiju ubacite jaje, pavlaku za kuvanje i brašno, dobro promiješajte, pa dodajte u bijelu čorbu miješajući. Ostavite da se krčka oko 10 minuta. Isjeckajte mirođiju, pa je dodajte kada bijela čorba bude gotova. Promiješajte i služite.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- bijela corba
- čorba