INFLACIJA UDARILA I NA MANJAČU Ugostitelji obećali iste cijene piva, poskupiće jagnjetina; Manjača je rizik, a jedan pjevač probija led (FOTO)
Ugostitelji koji su već u Stričićima i hlade pivo kažu da će njegova cijena biti kao i prethodnih godina – 5 KM, ali jagnjetina će ove godine biti skuplja za 10 maraka.
– Sve je poskupjelo, od jagnjetine žive vage, do drveta koje moramo dovesti na Manjaču da bismo pekli, pa do radne snage. Kilogram pečenja će, najvjerovatnije, koštati 40 KM – rekla je Mileva Malešević, dugogodišnji ugostitelj iz Ribnika.
Jagnjetina i ćevapi na zboru idu najbolje. Rijetko ko drži piletinu, ali i prasetinu koja će koštati 35 KM za kilogram.
Ugostitelji kažu da će se inflacija osjetiti i na zboru, pa odgovaraju na „zlobne komentare“ da ove godine neće zaraditi masne pare.
– Voljela bih da neko dođe i vidi koliko jedan ugostitelj ima troškova na Kočićevom zboru, a posjećenost i zarada zavisi od kiše, vjetra, sunca – kaže Malešević i dodaje da sve košta, jer pripreme traju sedam dana prije, a isto toliko i raspremanje nakon zbora.
Sve to neko mora da plati, a ove godine za konobara ugostitelji izdvajaju i do 100 KM za dnevnice, plus plaćeno gorivo i dva obroka. Kažu, ne možeš ih naći ni da rade u restoranu, a kamo li na livadi.
– Nekada su njihove dnevnice bile 50 KM i jedan obrok – kažu ugostitelji.
Iskusne kafandžije kažu da je Manjača rizik, ali Dragan Šipka, pjevač grupe Krajišnici Nedeljko i Dragan, odlučio je da rizikuje.
– Već tri godine pjevam na Manjači, a ove godine sam odlučio da prvi put postavim i šator – kaže Dragan za aloonline.ba.
Logično, pjevaće ispod svog šatora, a „Kupačica“ će obavezno biti na repertoaru.
S obzirom na to da su popustile sve mjere i zabrane zbog virusa korona, na Manjači se nadaju gostima iz dijaspore. Kažu, već ih je dosta stiglo u zavičaj, svojim kućama i čekaju vikend.
BONUS VIDEO: