OVAKAV NAČIN PRIPREMANJA HLJEBA JOŠ NISTE VIDJELI! Kažu „ljepšeg nema na svijetu“, a tajna je u ovome (FOTO/VIDEO)
Uloga hljeba pod ovim našim nebom balkanskim je vrlo važna. Hljeb, ili nešto starija pogača, najopštija je pa tako i sveta hrana, jer se bez hljeba nije moglo opstati. Takođe, smatra se hranom i personifikacijom božanstva.
Hljeb naš nasušni…
Otud i simbolika hljeba podrazumijeva vrstu univerzalne zaštite protiv bilo kakve loše namjere. Podjednako, kao simbol opstanka, hljeb je prisutan u svim važnim ceremonijama – kod rođenja, krštenja, vjenčanja ili posljednjeg ispraćaja.
Sličnu priču i ulogu on ima i u Uzbekistanu.
Mit o samarkandskom hljebu
Hljeb je svetinja u Uzbekistanu. Država ima odnos prema hljebu koji je u potpunosti poštovan, kao da ovaj hljeb ima sveta svojstva. Uzbekistanski hljeb je jedinstven – bar tako kažu.
Nema ukusnijeg hljeba od samarkandskog. Pravi samarkandski hljeb bi trebalo da bude jestiv skoro tri godine. Dovoljno ga je poprskati vodom i zagrijati u tandiru (glinena peć u kojoj se peče hljeb). Svi koji su ikada posjetili Samarkand ne napuštaju ga bez samarkandskog hljeba.
Jednom je kan od Buhare pitao svoje savjetnike, zašto se hljeb nosi iz Samarkanda u Buharu, ako mogu da ga ispeku u Buhari. Rečeno mu je da bi hljeb bio ukusan ako bi se pekao samo u Samarkandu, ali kan nije vjerovao savjetnicima i naredio je da se pekari iz Samarkanda dovedu u Buharu. Naredba je izvršena. Kan je poslao ljude u Samarkand da pronađu najboljeg pekara u gradu i naredio mu da ispeče hljeb u Buhari. Ali hljeb je ispao drugačiji nego što se očekivalo. Savjetnici su zaključili da je stvar u sastojcima i donijeli su iz Samarkanda peć za tandir, brašno, vodu, ali se i tada hljeb razlikovao od samarkandskog. Tada je pekar rekao: „Vjerovatno je do vazduha.“ Ali bilo je nemoguće prevesti vazduh, i ubrzo je pekaru dozvoljeno da se vrati kući, a ljudi su počeli da nose hljeb iz Samarkanda kao i ranije.
Ova tradicija je sačuvana do danas. Iz Samarkanda niko ne odlazi bez čuvenog hljeba, koji dugo ostaje mekan.
Način tradicionalne pripreme ovog hljeba pogledajte u nastavku.