Evo zašto je paprika ljuta?
Koristi se svježa, konzervirana (turšija), suva ili suva mljevena (ili „tucana“).
Rod paprika obuhvata jednogodišnje biljke, visine do jednog metra. Listovi paprike su jajastog oblika sa zašiljenim vrhom. Cvjeta u maju, a cvjetovi su bijeli, crveni, svijetložuti ili ljubičasti. Plod je kupast ili loptast. Miris i ukus ploda (blag, sladak ili papreno ljut) zavisi od sorte i zrelosti.
Jedinjenje kapsaicin najzaslužnije je za ljutinu paprike, a najveća koncentracija ovog alkaloida nalazi se u tkivu za koje su pričvršćene sjemenke, prenosi Politikin magazin.
Paprika potiče iz Centralne i Južne Amerike, ali se usljed ekonomskog značaja i upotrebe u ishrani ljudi danas uzgaja u cijelom svijetu. Na prostoru Balkana najpoznatija i najznačajnija vrsta paprike jeste Capsicum annuum, koja je u Evropu stigla preko Španije u 16. vijeku.
Postoji mnoštvo imena za plod pojedinih sorti paprike. Najpoznatija su paprika, feferoni, čili. Čili je naziv za nekoliko vrsta i sorti paprike koje se na teritoriji Meksika uzgajaju još od 3.000. godine prije nove ere.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- ljuta paprika