UKUSNO I SOČNO! Paprika punjena sirom zapečena sa krompirom!
Sastojci za 5 paprika šilja:
- 250 gr feta sira
- 1 cijelo jaje
- 2 pune kašike kisele pavlake
- so nisam dodavala jer je sir dosta slan
- dodala sam bibera i peršunovog lista
- malo ulja, da se premaže posuda
- 500 – 600 gr krompira na ovu mjeru paprike
Priprema:
Paprikama isjeći ravno vrhove i izvaditi sjeme.
Izgniječiti sir, dodati jaje i pavlaku i umutiti.
Dosta je rijetko, ali će pečenjem jaje da poveže sir i pavlaku i stegnuće se.
Napuniti papriku pa odsječene vrhove vratiti – ugurati svaki vrh u svoju papriku.
Oguliti krompir pa ga isjeći na krupnije komade.
Podmazati posudu za pečenje, koristila sam keramičku.
Staviti krompir, pa na njega staviti papriku, onako da vam vrh paprike dodiruje dno posude a paprika bude oslonjena o krompir i stoji nakoso.
Preliti sve sa 500 ml supe, ako nemate koristite kocku za supu ili vodu sa suvim začinom.
Peći na 200 stepeni dok jedna stran paparike ne porumeni, pa je pažljivo okrenuti da porumeni i druga strana.
Za to vrijeme krompir u supici će se prvo skuvati, omekšati a zatim i malo zapeći.