Riječ je o funkciji „Phone number verification“, koja radi u pozadini i služi za potvrdu broja telefona, bezbjednost i lakši oporavak naloga.
Međutim, upravo način na koji se ova provjera obavlja izazvao je zabrinutost dijela korisnika, posebno onih koji žele da odvoje privatne i poslovne Gugl naloge.
Korisnicima počela da stižu neočekivana obavještenja
Kako prenosi „Android Authority“, rasprava o ovoj funkciji počela je nakon što su pojedini korisnici dobili neočekivane imejl poruke o uspješnoj verifikaciji broja telefona.
Obavještenja su, prema njihovim navodima, stizala sa adrese noreply-phone-verification@google.com.
U porukama se navodi da je broj telefona uspješno potvrđen, iako korisnici tvrde da nisu sami pokretali postupak verifikacije.
Posebnu zabrinutost izazvala je mogućnost da se broj sa SIM kartice poveže sa više Gugl naloga koji su prijavljeni na telefonu.
Zašto Gugl provjerava broj telefona?
Funkcija automatske provjere broja namijenjena je potvrđivanju vlasništva nad brojem, zaštiti naloga i olakšavanju njegovog oporavka.
Prema navodima iz izvještaja, Gugl može periodično provjeravati broj telefona na Android uređaju i povezivati ga sa prijavljenim nalozima.
Problem za pojedine korisnike predstavlja to što se takva provjera može obavljati automatski, bez posebnog zahtjeva za potvrdu prilikom svake provjere.
To može biti naročito osjetljivo za osobe koje na jednom telefonu koriste više naloga i ne žele da isti broj bude pridružen svakom od njih.
Kako isključiti automatsku verifikaciju broja?
Ako ne želite da Gugl automatski provjerava broj telefona na vašem Android uređaju, odgovarajuću opciju možete potražiti u podešavanjima.
Postupak je sljedeći:
-
Otvorite Podešavanja na Android telefonu.
-
Pronađite odjeljak Google ili Gugl nalozi i usluge.
-
Izaberite Phone number verification (Verifikacija broja telefona).
-
Isključite opciju Let Google verify this device's number (Dozvoli Guglu da verifikuje broj ovog uređaja).
Nazivi i raspored opcija mogu se razlikovati u zavisnosti od proizvođača telefona i verzije Android sistema.
Isključivanje opcije ne uklanja ranije povezane brojeve
Važno je znati da isključivanje automatske verifikacije ne znači da će broj telefona odmah biti uklonjen sa svih Gugl naloga.
Ovim postupkom onemogućavate buduće automatske provjere putem navedene funkcije, ali prethodno dodati podaci mogu ostati sačuvani.
Ako želite da provjerite kojim je nalozima pridružen vaš broj, potrebno je da otvorite podešavanja svakog Gugl naloga posebno.
Na stranici za upravljanje nalogom pronađite odjeljak „Personal info“ (Lični podaci), a zatim stavku „Phone“ (Telefon).
Tu možete pregledati podatke o broju telefona i, kada je ta mogućnost dostupna, ukloniti broj sa naloga na kojem ne želite da ga koristite.
Prije brisanja provjerite da li vam broj služi za oporavak naloga ili dodatnu bezbjednosnu zaštitu, kako ne biste slučajno otežali buduće prijavljivanje.
Provjerite podešavanja privatnosti
Korisnicima koji imaju više naloga na jednom Android uređaju preporučuje se da povremeno provjere povezane brojeve telefona i opcije za automatsku verifikaciju.
Iako ova funkcija ima bezbjednosnu namjenu, korisnici bi trebalo da imaju uvid u to koji su lični podaci povezani sa njihovim nalozima.
Korisnici Android telefona mogli bi da se iznenade kada otkriju da Gugl može automatski provjeravati njihov broj mobilnog telefona i povezivati ga sa nalozima prijavljenim na istom uređaju.
Riječ je o funkciji „Phone number verification“, koja radi u pozadini i služi za potvrdu broja telefona, bezbjednost i lakši oporavak naloga.
Međutim, upravo način na koji se ova provjera obavlja izazvao je zabrinutost dijela korisnika, posebno onih koji žele da odvoje privatne i poslovne Gugl naloge.
Korisnicima počela da stižu neočekivana obavještenja
Kako prenosi „Android Authority“, rasprava o ovoj funkciji počela je nakon što su pojedini korisnici dobili neočekivane imejl poruke o uspješnoj verifikaciji broja telefona.
Obavještenja su, prema njihovim navodima, stizala sa adrese noreply-phone-verification@google.com.
U porukama se navodi da je broj telefona uspješno potvrđen, iako korisnici tvrde da nisu sami pokretali postupak verifikacije.
Posebnu zabrinutost izazvala je mogućnost da se broj sa SIM kartice poveže sa više Gugl naloga koji su prijavljeni na telefonu.
Zašto Gugl provjerava broj telefona?
Funkcija automatske provjere broja namijenjena je potvrđivanju vlasništva nad brojem, zaštiti naloga i olakšavanju njegovog oporavka.
Prema navodima iz izvještaja, Gugl može periodično provjeravati broj telefona na Android uređaju i povezivati ga sa prijavljenim nalozima.
Problem za pojedine korisnike predstavlja to što se takva provjera može obavljati automatski, bez posebnog zahtjeva za potvrdu prilikom svake provjere.
To može biti naročito osjetljivo za osobe koje na jednom telefonu koriste više naloga i ne žele da isti broj bude pridružen svakom od njih.
Kako isključiti automatsku verifikaciju broja?
Ako ne želite da Gugl automatski provjerava broj telefona na vašem Android uređaju, odgovarajuću opciju možete potražiti u podešavanjima.
Postupak je sljedeći:
-
Otvorite Podešavanja na Android telefonu.
-
Pronađite odjeljak Google ili Gugl nalozi i usluge.
-
Izaberite Phone number verification (Verifikacija broja telefona).
-
Isključite opciju Let Google verify this device's number (Dozvoli Guglu da verifikuje broj ovog uređaja).
Nazivi i raspored opcija mogu se razlikovati u zavisnosti od proizvođača telefona i verzije Android sistema.
Isključivanje opcije ne uklanja ranije povezane brojeve
Važno je znati da isključivanje automatske verifikacije ne znači da će broj telefona odmah biti uklonjen sa svih Gugl naloga.
Ovim postupkom onemogućavate buduće automatske provjere putem navedene funkcije, ali prethodno dodati podaci mogu ostati sačuvani.
Ako želite da provjerite kojim je nalozima pridružen vaš broj, potrebno je da otvorite podešavanja svakog Gugl naloga posebno.
Na stranici za upravljanje nalogom pronađite odjeljak „Personal info“ (Lični podaci), a zatim stavku „Phone“ (Telefon).
Tu možete pregledati podatke o broju telefona i, kada je ta mogućnost dostupna, ukloniti broj sa naloga na kojem ne želite da ga koristite.
Prije brisanja provjerite da li vam broj služi za oporavak naloga ili dodatnu bezbjednosnu zaštitu, kako ne biste slučajno otežali buduće prijavljivanje.
Provjerite podešavanja privatnosti
Korisnicima koji imaju više naloga na jednom Android uređaju preporučuje se da povremeno provjere povezane brojeve telefona i opcije za automatsku verifikaciju.
Iako ova funkcija ima bezbjednosnu namjenu, korisnici bi trebalo da imaju uvid u to koji su lični podaci povezani sa njihovim nalozima.
Komentari (0)