Mjesto gdje nevjerovatni mirisi prirode i vinograda miluju sva čula, okusi najboljeg vina i najbolje čokolade na ovim prostorima liječe dušu i gdje tišina priča hiljadu priča zaista postoji.
Nalazi se u samom srcu BiH, nadomak Prnjavora, u Vinariji „Fazan“.
Kažu da je ovo dio raja na zemlji, gdje se Francuska susreće sa Bosnom i Hercegovinom, i to u boci vina, u svakom pogledu i svakom zalasku sunca iznad vinograda.
„Fazan“, čija vina su poznata i priznata u Evropi, ovaj put udružio je snage sa Ukijevom čokoladnom bajkom, te uskoro otvaraju Degustacijsku kuću.
Jedinstveno mjesto za uživanje
Ako je suditi po kvalitetu vina i čokolade, te po prizorima iz vinarije, Bosna i Hercegovina, ali i region dobijaju jedinstveno mjesto za uživanje.
U srcu prirode, ali ipak ne toliko udaljena od grada, skrivena od užurbanosti svakodnevice i ušuškana u bajkovite prizore iz vinograda, Degustacijska kuća će zasigurno biti mjesto gdje vino neće biti samo piće, a čokolada samo slatkiš – već istinski doživljaj.
Oksana Sadžik i Tanja Živković, dvije dame na čelu nevjerovatne priče, kažu da će ovo biti idealno utočište za sve ljubitelje vinske kulture, kako za iskusne poznavaoce, tako i za one koji tek otkrivaju čari vina. Sve to će biti upotpunjeno čokoladnim delicijama iz Ukijeve čokoladne bajke, slatkišima kojima ne može niko da odoli.
Degustacijska kuća će donijeti brojna nova iskustva za sve posjetioce.
Ovo je mjesto na kojem će prije svega, uživati ljubitelji prirode.
Okruženi vinovom lozom s jedne i šumom sa druge strane, uljuljkani u miris poljskog cvijeća i poj ptica, svi koji se odluče da ovdje provedu slobodno vrijeme imaće priliku da otkriju sve čari odmora u prirodi.
Degustacijska kuća će biti idealno mjesto i za poslovne sastanke, na kojem će se uz čašicu razgovora rađati najbolje poslovne ideje.
Ovdje ćete moći da provedete nezaboravne intimne momente, ali i da uživate sa odabranim društvom.
Od prve sadnice do buteljirane fantazije
Vinarija „Fazan“ iz Prnjavora još od 2010. godine prepoznatljiv je brend najboljeg vina, kako u Bosni i Hercegovini, tako i šire. Butelje najfinijeg pića produkt su predanog rada i angažovanosti Oksane Sadžik i njenog supruga Christiana Zwickera.
Ideja o osnivanju vinarije nastala je u Dominikanskoj Republici, jer česta putovanja i lusuzan život nisu ono što ispunjava nju i njenog supruga. Međutim, zahvalna im je jer je upravo na jednom takvom donijela odluku koja je zaživjela, realizovala se i živi i do danas.
Suprug i ona su na terasi hotela u Dominikanskoj Republici nacrtali su vinariju svojih snova, koja danas izgleda baš onako kako su je tada zamislili. Zahvaljujući Oksaninoj majci, arhitekti i stručnjacima želja ovog bračnog para prešla je u realnost, a nedugo nakon toga započeli su i sađenje prvih sadnica.
Vlasnici vinarije „Fazan“ ništa nisu prepuštali slučaju kada je u pitanju porodični posao, a kao dokaz tome jesu i analize zemljišta, načini sađenja, a kasnije buteljiranje.
„Christian je sa 10 mjesta uzeo po komadić zemlje, te smo je potom odnijeli u Francusku kod našeg drugara koji radi u Institutu, kako bi odradio analizu zemlje. Po završetku analize rekli su nam da imamo vrhunski kvalitet zemlje – glinu sa željezom. Nakon toga, čekali smo tri godine kako bismo dobili naše sadnice koje su sada sertifikovane kao organske. Prvo smo izradili stupicu, nakon toga na nju smo postavljali kalem, da bismo tek onda dobili naše sadnice“, kazala je Oksana Sadžik.
Kada niko nije pričao o organskom uzgoju vinove loze u Bosni i Hercegovini, dodaje, njen suprug naglasio je da ili će raditi kako treba ili neće nikako. Upravo takva upornost i želja za proizvodnjom kvalitetnog vina iznjedrila je širok asortiman koji čini 60% crnih sorti i 40% bijelih sorti grožđa.
Crne sorte su: Pinot noir, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah, Frankovka i Merlo, dok je od bijelih sorti najdominantnijih Chardonnay, a odmah iza njega dolazi Riesling.
Ukijeva čokoladna bajka
Ukijeva čokoladna bajka se ne dešava preko sedam mora i sedam gora. Dešava se u kraljevstvu Uroša Živkovića, koji živi nadomak Prnjavora, a priča o njemu i njegovoj porodici proputovala je svijet, kao i čokolada koju prave.
To je jedinstvena priča o jednom dječaku i njegovoj porodici koji su, pored niza prepreka, uspjeli da pokažu svijetu da je najveća hrabrost biti ono što jesmo. Ne savršen, ne idealan, nego jednostavan i svoj. A, takav je Uki, dječak koji ruši sve predrasude.
„Ukijeva čokoladna bajka“ nastala je kao radna terapija za Uroša koji je rođen sa izuzetno rijetkim i ljekarima malo poznatim, De Gručijevim, sindromom.
Danas je pravo malo carstvo čokoladica, koje je predstavljeno kroz porodičnu preduzetničku djelatnost, pod istim imenom i sa istim, bogatim mirisom čokolade.
U par grama čokolade ugrađeno je ljubavi koliko nijedna vaga ne može da izmjeri. Isto toliko pažnje, požrtvovanosti te bezuslovne podrške koju porodica može da pruži.
Svi koji su probali čokoladu iz Ukijeve radionice, kažu da su, bar na tren, zaboravili na sve brige i probleme, i prepustili se okusima koji su ih odveli na nevjerovatna putovanja.
Raj za hedoniste
Vino i čokolada su neprevaziđan spoj. I vina iz Vinarije „Fazan“, i čokolade iz Ukijeve čokoladne bajke imaju savršene okuse koji se itekako uklapaju.
Ovo je još jedan razlog da Degustacijska kuća bude vaš prvi (i jedini) izbor za uživanje.