Grad na Vrbasu ponovo je postao epicentar kulinarskih noviteta, a najnoviji trend koji je osvojio srce Banjalučana i turista je “Dubai čokolada”.

Ova specifična čokolada, koja je do prije nekoliko mjeseci bila gotovo nepoznata na našim prostorima, danas izaziva pravu pomamu u pojedinim slastičarnama u Banjaluci.

Jedno od mjesta gdje je Dubai čokolada postala pravi hit je jedna banjalučka slasičarna, poznata po inovativnim i neobičnim kombinacijama za ljubitelje slatkiša.

Palačinka sa Dubai čokoladom postala je toliko popularna da se za nju čeka i do sat vremena.

Tako sagovornik Blink portala probao čuvenu „Dubai palačinku“ u ovom lokalu, gdje je kako kaže oduševljen bio već prvim zalogajem.

– Baš sam sad išao sa namjerom da probam „Dubai palačinku“, iskreno da vam kažem nije ni čudo što je tolika pomama za njom, jer mene je osvojila na prvi zalogaj – navodi mladi gospodin.

Ali, „Dubai čokolada“ nije zaustavljena samo na palačinkama. Jedna slastičarna ponudila je i svoju verziju ovog trenda u obliku kolača.

Dubai čokolada postala je sastavni dio njihovih poslastica. U ovoj slasičarni, „Dubai kolač“ je postao hit među sladokuscima.

– Htjela sam da napravim Dubai čokoladu, ali kada sam čula da ova slastičarna nudi kolač, odlučila sam probati i mogu vam reći da je savršen, ali ću svakako probati kod kuće napraviti i čokoladu – navodi mlada gospođica za Blink.

Banjaluka, očigledno, postaje sve važnija destinacija za ljubitelje dobre hrane i neobičnih ukusa, a Dubai čokolada, bez obzira na to koliko bila nova, polako, ali sigurno zauzima svoje mjesto u ovom gradu.

Recept za Dubai čokoladu:


Sastojci:

– 400 g čokolade po izboru (tamna ili mliječna)

– 30 g maslaca

– 150 g kadaifa

– 180 g kreme od pistacija

Upute:

Priprema kalupa:

Otopite čokoladu i rasporedite je po kalupu. Možete koristiti silikonski kalup, kalup za mafine ili kalup za hljeb koji ste prethodno obložili papirom za pečenje, premažite čokoladom.

Priprema kadaifa:

Usitnite kadaif. Na tavi otopite maslac i dodajte narezani kadaif. Pecite ga dok lagano ne porumeni i ne postane hrskav.

Miksanje sastojaka:

U drugoj posudi lagano zagrijte kremu od pistacija, a zatim je pomiješajte s hrskavim kadaifom. Smjesom pistacije i kadaifa napunite kalup s čokoladom. Prelijte s još čokolade kako biste sve dobro pokrili.

Stavite u hladnjak kako bi se čokolada stegnula. Kada se čokolada stvrdne, izvadite je iz kalupa, narežite na komade i poslužite.

BONUS VIDEO: