Grad na Vrbasu ponovo je postao epicentar kulinarskih noviteta, a najnoviji trend koji je osvojio srce Banjalučana i turista je “Dubai čokolada”.
Ova specifična čokolada, koja je do prije nekoliko mjeseci bila gotovo nepoznata na našim prostorima, danas izaziva pravu pomamu u pojedinim slastičarnama u Banjaluci.
Jedno od mjesta gdje je Dubai čokolada postala pravi hit je jedna banjalučka slasičarna, poznata po inovativnim i neobičnim kombinacijama za ljubitelje slatkiša.
Palačinka sa Dubai čokoladom postala je toliko popularna da se za nju čeka i do sat vremena.
Tako sagovornik Blink portala probao čuvenu „Dubai palačinku“ u ovom lokalu, gdje je kako kaže oduševljen bio već prvim zalogajem.
– Baš sam sad išao sa namjerom da probam „Dubai palačinku“, iskreno da vam kažem nije ni čudo što je tolika pomama za njom, jer mene je osvojila na prvi zalogaj – navodi mladi gospodin.
Ali, „Dubai čokolada“ nije zaustavljena samo na palačinkama. Jedna slastičarna ponudila je i svoju verziju ovog trenda u obliku kolača.
Dubai čokolada postala je sastavni dio njihovih poslastica. U ovoj slasičarni, „Dubai kolač“ je postao hit među sladokuscima.
– Htjela sam da napravim Dubai čokoladu, ali kada sam čula da ova slastičarna nudi kolač, odlučila sam probati i mogu vam reći da je savršen, ali ću svakako probati kod kuće napraviti i čokoladu – navodi mlada gospođica za Blink.
Banjaluka, očigledno, postaje sve važnija destinacija za ljubitelje dobre hrane i neobičnih ukusa, a Dubai čokolada, bez obzira na to koliko bila nova, polako, ali sigurno zauzima svoje mjesto u ovom gradu.
Recept za Dubai čokoladu:
Sastojci:
– 400 g čokolade po izboru (tamna ili mliječna)
– 30 g maslaca
– 150 g kadaifa
– 180 g kreme od pistacija
Upute:
Priprema kalupa:
Otopite čokoladu i rasporedite je po kalupu. Možete koristiti silikonski kalup, kalup za mafine ili kalup za hljeb koji ste prethodno obložili papirom za pečenje, premažite čokoladom.
Priprema kadaifa:
Usitnite kadaif. Na tavi otopite maslac i dodajte narezani kadaif. Pecite ga dok lagano ne porumeni i ne postane hrskav.
Miksanje sastojaka:
U drugoj posudi lagano zagrijte kremu od pistacija, a zatim je pomiješajte s hrskavim kadaifom. Smjesom pistacije i kadaifa napunite kalup s čokoladom. Prelijte s još čokolade kako biste sve dobro pokrili.
Stavite u hladnjak kako bi se čokolada stegnula. Kada se čokolada stvrdne, izvadite je iz kalupa, narežite na komade i poslužite.
BONUS VIDEO: