Vaskrs je jedan od najvećih praznika u hrišćanskom kalendaru, a kao i svaki praznik, prate ga brojni običaji. Kod nas su prve asocijacije farbana jaja, uskršnje zeke i pilići, ali širom svijeta postoje i veoma neobični načini obilježavanja ovog praznika.


Ove godine Vaskrs se obilježava u nedjelju, 20. aprila. Vaskrsenje se proslavlja tri dana, a vjernici se tradicionalno pozdravljaju riječima: "Hristos voskrese", na šta se odgovara: "Vaistinu voskrese". Ovaj pozdrav traje sve do Spasovdana, četrdesetog dana nakon Vaskrsa.

Najznačajniji dani u crkvenom kalendaru su Veliki petak, Velika subota i Vaskrs. Čak i oni koji rijetko posjećuju crkvu, tada odlaze da se pomole – za pokoj duša svojih predaka i zdravlje potomaka.

I dok mi imamo svoje običaje, pogledajmo kako Vaskrs izgleda u drugim krajevima svijeta:

Bičevanje žena – Češka i Slovačka


Na Vaskršnji ponedjeljak, muškarci i dječaci u Češkoj i Slovačkoj "šibaju" žene simbolično – vrbovim grančicama ukrašenim trakama. Vjeruje se da ovaj običaj donosi zdravlje i ljepotu. Iako djeluje neobično, žene u njemu rado učestvuju, a cijeli ritual ima i veze sa simbolikom plodnosti.

Vaskršnje jagnje od putera – Rusija


U Rusiji se na Vaskrs tradicionalno služi večera uz puter oblikovan kao jagnje. Jagnje simbolizuje nevinost, čistoću i povezanost sa Isusom. Vjeruje se da donosi sreću ako ga ugledate na trpezi.

Trka Bogorodice – Italija


U gradiću Sulmona na jugu Italije, svake godine održava se povorka „La Madonna Che Scappa“ – posvećena trenutku kada je Djevica Marija vidjela vaskrslog Hrista. Vjernici nose statue kroz grad sve do crkve San Filipo Neri, gdje se objavljuje radosna vijest o Hristovom vaskrsenju.

Vaskršnje vještice – Švedska


Djevojčice u Švedskoj se oblače kao "vaskršnje veštice", sa ofarbanim licima, metlama i bakarnim kotlićima. Obilaze komšije tražeći slatkiše, slično kao za Noć vještica. Ova tradicija potiče iz starog vjerovanja da su se vještice okupljale prije Vaskrsa da prave planove s đavolom.

Džinovski omlet – Francuska


U mjestu O (Haux) na jugozapadu Francuske, svake godine se na Vaskršnji ponedjeljak pravi omlet za hiljadu ljudi – od čak 4.500 jaja! Porodice najprije razbijaju jaja kod kuće, a zatim se okupljaju na trgu gdje se priprema velika gozba.

Bilo da praznik doživljavate kao vjerski, porodični ili kulturni trenutak okupljanja – Vaskrs širom svijeta nosi pregršt zanimljivih običaja koji nas podsjećaju na važnost zajedništva, nade i novog početka.

BONUS VIDEO: