Kao glavna domaćica, Dijana se posebno ističe na ovaj dan, pridržavajući se običaja koji su dio porodične tradicije.
Trpeza je od ranog jutra svečano postavljena – slavski kolač zauzima centralno mjesto, uz ikonu Svetog arhangela Mihaila, žito i vino. Članovi porodice, uključujući Novaka, posvećeni su očuvanju pravoslavnih običaja, a Dijana svake godine s ponosom preuzima ulogu "šefa kuhinje", pripremajući svečanu gozbu.
Slavski kolač
Sastojci:
1,5 kg brašna
30 g pivskog kvasca
4 žumanceta
4 kašike šećera
parče putera
kora limuna
žumance
so
malo mlijeka
Priprema:
Ako je kvasac pivski, onda ga prvo zamjesite: izdrobite ga u manjem sudu, nalijte mlakim mlijekom ili vodom i razbijte grudvice, pa dodajte so i brašno tako da napravite rijetko tijesto. Sud sa kvascem stavite na toplo. Dok kvasac kisne, prosijte brašno u sud za mješanje i stavite da se dobro zagrije pored šporeta. U drugi sud stavite žumanca, šećer, parče putera i ukisli kvasac, pa sve izmješajte. Narendajte koru limuna, dodajte pomalo brašna i mjesite uz dolivanje mlakog mlijeka dok ne zamjesite tijesto kao za svaku pitu. Kad tijesto počne da se odvaja od suda i po njemu počnu da iskaču klobuci, znači da je dovoljno mješano. Da bi tijesto bilo još bolje, tokom miješanja dodajte pomalo rastopljenog putera (rastopite 100 g) i pritom kvasite ruke, pa nastavljate miješenje. Ako tako mjesite tijesto, kolač će biti mnogo vlažniji i ukusniji. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom mjestu pored šporeta, da naraste. Gotovo je kad napuni sud, to jest kada se udvostruči. Cijeli kolač premažite žumancetom, a ukras ostavite da bude bijel - tako će kada se ispeče doći do punog izražaja. Stavite u rernu i pažljivo pecite. Ispečen kolač izvadite iz kalupa i ostavite da se prohladi, prenosi najžena.
BONUS VIDEO: