Cijene u restoranima i kafićima na hrvatskoj obali ovog ljeta izazvale su veliki talas nezadovoljstva među turistima i lokalnim stanovništvom, a rasprava se posebno rasplamsala na Reditu.


Turisti su dijelili primjere iz popularnih destinacija poput Hvara i Dubrovnika: malo pivo 8,5 evra, riblja plata za dvoje između 75 i 100 evra.


– Obična voda 5 evra?! Kad ima budala, ja bih prodavao i po 20! – napisao je jedan korisnik.



Mnogi se slažu da su cijene postale „bezobrazne“. Iako ima i povoljnijih lokala, domaći ističu da se osjećaju isključenima: „Po čemu smo zaslužili da nas neko izoluje iz sopstvene države?“


Sezonski i stalni lokali


Korisnici napominju da većina lokala radi samo u sezoni i ciljano gađa turiste, dok rijetki cjelogodišnji restorani imaju normalnije cijene i uvijek su puni.

Poređenja sa inostranstvom


Mnogi su upoređivali cijene sa drugim evropskim destinacijama i zaključili da je Hrvatska skuplja. „Amsterdam je jeftiniji“, napisao je jedan, dok je drugi dodao: „Pariz je jeftiniji.“ Jedan putnik iz Porta ispričao je da je za kompletan obrok u restoranu platio manje od 30 evra – daleko manje nego na hrvatskoj obali.


Ipak, ima i suprotnih primjera – u Malinskoj je veliko točeno pivo 3,5 evra, pica 10, a kafa do 2 evra, dok se i na Hvaru može pronaći pica za 8–10 evra ili kafa za 1,5 evro, ali uglavnom van glavnih turističkih zona, prenosi Dnevno.



Jedan komentar je najbolje sažeo raspravu:


– Ako turisti prestanu da dolaze, vlasnici će spustiti cijene. Ako ne prestanu, znači da su pogodili strategiju.