BRZ I ZDRAV DORUČAK Palenta s paradajzom i mladim lukom
ALOONLINE.BA | Žena ∙ 26.02.24 09:33 ∙ 0
Palenta je jednostavno, brzo i ukusno jelo koje, osim što može biti glavna zvijezda svakog doručka, takođe može poslužiti i kao međuobrok ili prilog ručku
Palenta je inače autohtono jelo sjeverne Italije koje svi vole jer je hranjivo, a tako lako i brzo se sprema.
Uz to, ovo će vas jelo zasititi i napuniti energijom za ostatak dana. Masti je u palenti zanemarivo malo, a holesterola nema. Žutu boju joj daju karotenoidi lutein, zeaksantin i beta-karoten. Palenta takođe obiluje vlaknima, koja igraju značajnu ulogu u očuvanju zdravlja i vitalnosti.
Priprema:
– skuvajte palentu
– paradajz zapecite u rerni s nasjeckanim mladim lukom, malo bijelog luka i maslinovog ulja
– pecite 30-ak minuta na 180 stepeni, pa prelijte preko palente, prenosi Mondo.
BONUS VIDEO:
Možda vas zanima
vremenska prognoza
18°C
Sarajevo
4°C
Banja luka
19°C
Mostar
15°C
Tuzla
1°C
Bihać
18°C
Bijeljina
19°C
Zenica
15°C
Prijedor
18°C