POHOVANE TIKVICE PUNJENE BULGUROM Bez ulja, peku se u rerni, a nestaju iz tanjira brzinom svjetlosti
Sastojci:
2 tikvice
1 crni luk
2 mrkve
3 čena bijelog luka
1/3 ljute paprike
3 paradajza
1 kašičica paprike
60 g bulgura
bosiljak
1 kašičica slatke paprike
Za pohovanje:
2 jajeta
brašno
prezle
80 g parmezana
Priprema:
Tikvice isjecite na kriške po dužini, pa stavite u vatrostalnu posudu i posolite. Ostavite nekih 10 minuta da puste vodu. U tiganju propržite sjeckani crni luk, pa kada omekša dodajte rendanu promiješajte. Promiješajte i poslije par minuta dodajte sjeckanu ljutu papriku i mljeveni bijeli luk. Nakon toga opet promiješajte, pa pospite slatkom paprikom i dodajte bulgur i sjeckani paradajz. Sipajte vodu (ne previše), poklopite i krčkajte dok bulgur ne omekša. Na kraju u smjesu dodajte sjeckani svjež bosiljak. Pomiješajte prezle i parmezan, a jaja umutite i posolite. Tikvice osušite od viška vode, pa uvljajate u brašno, zatim u jaja, pa u prezle sa parmezanom. Redajte na pleh obložen pek papirom. Preko stavite malo smjese sa bulgurom, pospite rendanim sirom, pa preko stavite tikvicu koju ste umočili u smjesu za poh. Opet sipajte fil, preko rednani sir i još jednu pohovanu tikvicu. Pospite rendanim sirom i tako radite dok ne utrošite sve sastojke. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 5 minuta.
BONUS VIDEO: