BOLJA OD SVAKOG KOLAČA Super brza torta sa jabukama i orasima
Sastojci:
Kora:
5 jaja (sobne temperature)
100 g brašna
120 g šećera u prahu
150 g mljevenih oraha
1 kašičica praška za pecivo
Fil od jabuka:
5 jabuka
1 žele u prahu od limuna
1 kašičica cimeta
1 kašika šećera u prahu
Fil:
250 g maskarpone sira
500 ml slatke pavlake
3 kašike šećera u prahu
1 krem-fiks
Još:
50 g sjeckanih oraha za posipanje
Priprema:
Kora: Odvojite bjelanca od žumanaca i umutite bjelanca u čvrsti snijeg. Zatim postepeno dodajte šećer u prahu. Kada masa postane mekana i staklasta, smanjite mikser i dodajte jedno po jedno žumance. Zatim dodati brašno pomješano sa praškom za pecivo i mljevenim orasima. Sve lagano izmješati drvenom kašikom da se sjedini. Gotovu masu prebaciti u pleh obložen papirom za pečenje. Stavite sve u rernu zagrijanu na 180 stepeni i pecite 30 minuta. Pečeni biskvit ostaviti da se ohladi, pa podijeliti na 2 dijela.
Mus od jabuka: Jabuke oljuštite i isjecite na kockice. Stavite ih u tiganj i pržite nekoliko minuta na srednjoj vatri. Zatim dodajte šećer u prahu i cimet. Promiješajte. Kada jabuke porumene i omekšaju, dodajte žele od limuna (prah). Dobro promiješajte i ostavite nekoliko minuta dok se malo ne koncentriše. Nakon ovog vremena, stavite mousse na vrh prvog biskvita i sve stavite u frižider dok se mus potpuno ne stegne.
Fil: Pomiješajte slatku pavlaku, maskarpone sir i šećer u prahu. Umutite. Na kraju mućenja dodati krem-fiks. Stavite pola fila na mus od jabuka. Zatim prekrijte drugom korom i premažite preostalim filom. Vrh torte posuti sjeckanim orasima. Pripremljenu tortu stavite u frižider, najbolje preko noći.
BONUS VIDEO: