Pita od sira s džemom od jagoda
Sastojci:
Nadjev:
U brašnu razmrviti maslac rukama dok ne dobijete mrvičasto tijesto. Dodajte žumanjke, šećer i mlijeko. Umijesiti srednje tvrdo tijesto.
Zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta. Odmoreno tijesto podijelite na dva jednaka dijela. Jedan dio razvaljajte na papiru za pečenje debljine pola cm i dimenzija kalupa za pečenje. Prvi dio tijesta stavite u namašteni i pobrašnjeni kalup, ostatak ostavite u fižideru.
Nadjev:
Bjelanjke miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg. U posudi mikserom dobro izradite sir pomiješan sa šećerom i žumanjcima, dodajte griz i naribanu koricu limuna.
Na kraju u više navrata, dodajte snijeg od bjelanjaka. Sjedinite sastojke špatulom lagano miješajući.
Dobijenim nadjevom od sira premažite prvi dio tijesta, dodajte domaći džem od jagoda i zagladite, prekrijte drugim dijelom tijesta kojeg naribajte na rendicu.
Pripremljeni kolač stavite peći u prethodno zagrijanu rernu na 180 stepeni 35 minuta. Prije posluživanja ostavite kolač da se potpuno ohladi.