SAVRŠENA NEDJELJNA POSLASTICA: Torta s jagodama
ALOONLINE.BA | Žena ∙ 15.05.22 07:00 ∙ 0
Sastojci
za 6 osoba
ZA PODLOGU
200 gr mljevenog keksa
1 dl (100ml) prženih,mljevenih badema ili lješnjaka
100 gr maslaca
ZA NADJEV
3 dl (300ml) slatke pavlake
3 dl (300ml) pavlake
150 gr šećera u prahu
10-12 gr želatine u prahu
6 kašika hladne vode za natopiti želatinu
3 kašike soka od limuna ili limete
naribana korica limuna ili limete za posuti odozgo
500 gr jagoda
Keks i pržene bademe i u to dodajte otopljeni maslac.Dobro promješajte da se sastojci sjedine i utisnite dobro na dno podmazanog kalupa promjera 22 cm (moze i 24 cm).Ostavite na hladno dok pripremate nadjev.
Za nadjev prvo natopite želatinu sa hladnom vodom i ostavite da nabubri. Za to vrijeme umutite slatko vrhnje sa šećerom u prahu u njega dodajte kiselo vrhnje sok od limuna ili limete i dobro sve izmješajte.
Sada uzmite nabubrenu želatinu i zagrijte je u mikrovalnoj ili na štednjaku na laganoj temperaturi da se otopi i u tankom mlazu dodajte u smjesu od slatkog vrhnja i kiselog vrhnja, sve vrijeme miksajući.
Jagode operite, posušite, očistite od peteljki i ostavite ih čitave.Gusto ih poslažite jednu do druge na pripremljenu podlogu i zalijte nadjevom od slatkog i kiselog vrhnja.Odozgo pospite naribanom koricom limuna ili limete. Sve stavite u hladnjak da se stisne i poslužite.
Možda vas zanima
Žena
ČAROLIJA OKUSA Pita s povrćem
06:00 ∙ Recepti ∙ 0OVO MORATE PROBATI Posna mimoza salata
13:24 ∙ Recepti ∙ 0vremenska prognoza
11°C
Sarajevo
6°C
Banja luka
7°C
Mostar
3°C
Tuzla
4°C
Bihać
6°C
Bijeljina
7°C
Zenica
3°C
Prijedor
13°C