ZA SVE ONE KOJI VOLE LJUTO. Piletina u soja sosu!
Sastojci:
4 komada bijelog mesa bez kožice isjesckanog na kockice
1 supena kašika neslanog soja-sosa
2 supene kašike kukuruznog brašna
1 veliko jaje
2 supene kašike suncokretovog ulja
2 male crvene čili papričice tanko isjeckane
2 isjckane paprike (1 crvena, 1 zelena), bez sjemenki i
2 tikvice srednje veličine, isječene na štapiće
Za preliv:
300 ml pilećeg bujona
2 supene kašike neslanog soja-sosa
4 supene kašike pirinčanog sirćeta
2 supene kašike pasiranog paradajza
1 supena kašika kristal šećera
2 kašičice kukuruznog brašna
Priprema:
U posudi pomiješajte komade piletine sa soja-sosom.
U posebnoj posudi umutite kukuruzno brašno sa jajima, da se dobije tijesto, a ulje zagrijte u tiganju.
Umočite piletinu u tijesto i pržite na visokoj vatri 4 do 5 minuta, dok ne postane zlatna i hrskava.
Izvadite piletinu iz ulja pomoću rupičaste kutlače i stavite na tanjir obložen papirom za pečenje.
Dodajte čili papričice u tiganj i pržiti 3 do 4 minuta, zatim dodajte sve sastojke za preliv, osim kukuruznog brašna.
Krčkajte na visokoj vatri 5 minuta.
Zatim u šolji izblendajte 2 do 3 supene kašike sosa sa preostalim kukuruznim brašnom, dok ne postane glatka smjesa.
Vratite u tiganj i krčkajte dok se sos ne zgusne.
Vratite piletinu u vok i dinstati 2 do 3 minuta, dok ne postane ljepljiva.
Servirajte u dubokim posudama.