RECEPT DANA: Hrskava i sočna svinjska rebarca iz rerne, LIJEPE SE ZA PRSTE!
Svinjska rebarca omiljeni su dio mesa mnogim gurmanima.
Osim dobre marinade, umaka i strpljenja za što bolji ukus jela, bitno je odabrati kvalitetno meso.
Tanku membranu koja se nalazi na rebarcima možete skinuti, iako neki kuvari vole da je ostave kako bi rebarca zadržala oblik.
Za ukus mesa bitni su začini, a pored soli i bibera, ne morate ih dodavati previše, odnosno količinu začina odredite prema svom ukusu.
Pred vama je interesantna kombinacija začina koji će obogatiti vaše jelo ljutim, slatkim i slanim ukusom.
Sastojci:
1 kg svinjskih rebara
začini: so, biber, smeđi šećer, ljuta paprika, kim, mljevena kafa
jabukovo sirće
vinsko sirće
barikju sos
Priprema:
Pomiješajte so, biber, smeđi šećer, ljutu papriku, kim, mljevenu kafu i sve dobro utrljajte u meso. Marinirano meso ostavite najmanje četiri sata ili još bolje – preko noći u frižideru.
Meso izvadite iz frižidera na sobnu temperaturu barem jedan sat prije pečenja kako bi ostalo čvrsto.
Rebarca stavite na pleh za pečenje na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Kosti okrenite prema dolje i pospite začinima, prekrijte folijom i pecite u pećnici na 150° C oko tri sata.
Kada se meso ispeče, sok od pečenja, jabukovo sirće, vinsko sirće i barbikju sos pomiješajte u činiji.
Dobijeni umak zagrijte kratko na tiganju na kom ćete rebarca prepržiti s obje strane desetak minuta (prema procjeni),
Ovako spremljena rebrica puna su ukusa i iako je teško odoljeti, pustite ih da „odmore“ desetak minuta prije sječenja i posluživanja kako bi se temperatura spustila.