STARINSKO JELO KOJE BUDI USPOMENE: Prevrte kakve su pravile naše bake!
Vjerujemo da svi pamtite ukus domaće hrane, a pogotovo peciva i testa čiji miris ispuni cijelu kuću. Prevrte su jelo na čiji pomen nekim ljudima cijelo djetinjstvo prođe pred očima.
Jedan od najlepših osjećaja je prvi zalogaj prevrta koje je baka namazala domaćim džemom ili sirom. Mnogi se šale, pa kažu da se Amerikanci ukrali recept naših baka i da su prevrte nazvali „američke palačinke“.
Međutim, drugi kažu da ne mogu da se porede, jer su prevrte ukusnije i bolje.
Sastojci:
- 300 gr brašna
- 200 ml vode
- 100 ml mlijeka
- 2 jaja
- kašičica soli
- ulje za prženje
Priprema:
U posudi umutite jaja, pa dodaje so, a onda i brašno, vodu i mlijeko.
Sastojke miješajte sve dok ne dobijete glatku smjesu poput one za palačinke. Jedina razlika je ta što bi smjesa za prevrte trebalo da bude malo gušća nego za klasične palačinke.
U tiganju zagrijte otprilike dvije kašike ulja. Kutlačom zahvatite smjesu, pa je sipajte u tiganj. Oblik bi po pravilu trebalo da bude veći od uštipka, a manji od palačinke.
Pržite ih s obje strane oko dva minuta.
Kada su gotove, stavite ih na papirni ubrus, kako bi se ocijedile od viška ulja.
Mažite ih slatkim ili slanim namazom i uživajte u svakom zalogaju.