Evo recepta za sočan i ukusan hljeb od banane. Lako se pravi i nema potrebe za mikserom!





Sastojci



  • 1/2 šolje putera ili ulja

  • 1/2 šolje šećera, smeđeg ili bijelog, ili pomiješano oba

  • 2 jaja

  • 1 kašika vanilije

  • 1/2 šolje grčkog jogurta ili pavlake

  • 4 velike banane

  • 1 i 1/2 šolja brašna

  • 1 kašikica sode bikarbone






Instrukcije




  1. Uključite rernu na 200 stepeni. Izgnječite banane viljuškom.



  2. Prvo izmiješajte puter i šećer, kao kad pravite neki kolač. Zatim dodajte jaja, vaniliju i banane.

    Dodajte brašno i sodu. Dodajte jogurt ili pavlaku i sve promiješajte.



  3. Uposudu premazanu puterom stavite smjesu. Pecite 60-65 minuta. Uživajte!







Priprema:

Jogurt i pavlaku možete izostaviti. Ako želite u smjesu možete dodati orašćasto voće, dobro izmrvljeno. Možete dodati i cimeta ako želite. Banana hljeb pecite u posebnoj uskoj posudi namijenjenoj za kolače. Možete ga zamrznuti, nakon što ga umotate u aluminijsku ili plastičnu foliju. Ovu istu smjesu možete koristiti ako želite da napravite mafine.  Pecite nekih 15-tak minuta. Znati ćete da je gotovo kad čačkalicu zabodete u hljeb, a ona izađe čista.



BONUS VIDEO: