Sastojci za fritule sa kvascem:


500 g brašna za dizano tijesto

100 g šećera

2 jaja srednje veličine

pola kocke svježeg kvasca (20 g) ili 1 vrećica suhog

2 srednje jabuke (po mogućnosti kiselije)

170 ml mlijeka

2 male kašike rakije

2 male kašike ruma

prstohvat soli

korica od limuna ili narandže

ulje

šećer za ukras

Priprema


Svježi kvasac prije upotrebe treba aktivirati. Iako to teoretski nije potrebno raditi sa suvim, slastičari i pekari savjetuju da i suvi kvasac uvijek obvezno aktivirate prije nego što ga dodate u brašno jer će rezultat uvijek biti bolji.

Odvojite nekoliko velikih kašika mlijeka od količine u receptu, malo ga zagrijte da postane mlako, dodajte mu kašičicu šećera i zatim umutite kvasac. Pospite s malo brašna i stavite sa strane 15-20 minuta dok se kvasac ne zapjeni.

U manjoj zdjelici razmutite jaja, dodajte mlijeko, rakiju i rum pa stavite sa strane. Jabuke ogulite i naribajte. U veću posudu stavite brašno pomiješano sa šećerom. U sredini napravite rupu pa dodajte kvasac i dobro promiješajte. Sada u brašno ulijte mokre sastojke, dodajte so i sve sjedinite dok ne dobijete glatku smjesu. Pokrijte je s plastičnom folijom i zatim kuhinjskom krpom te stavite na toplo da se diže sat vremena.

Kada se tijesto digne, zagrijte ulje u dubljoj zdjeli. Za prženje je potrebna veća količina ulja. Zagrijavajte ga na srednje jakoj vatri, nikako jakoj jer se kod prevelike temperature može dogoditi da se fritule izvana brzo ispeku i potamne, a iznutra ostanu sirove.

Kašikom umočenom u ulje ubacujte smjesu grabite ravno iz posude i ubacujte u ulje. Manje fritule okretat će se same od sebe, a one veće slobodno preokrenite viljuškom kako bi se ispekle sa svake strane. Kada porumene, tj. poprime lijepu tamniju nijansu, izvadite ih cjediljkom i stavite na tanjir obložen kuhinjskim papirom kako bi se ocijedile. Nakon toga pospite ih šećerom i poslužite.

BONUS VIDEO