Tako su sa vrlo malo namirnica, spremale ukusna jela na kojima su odrasle mnoge generacije.
Mnogi se i danas rado sjećaju "sirotinjskih jela", tvrdeći da su pucali od zdravlja dok su ih jeli.
1. Cicvara
Stavimo vodu da provri, dodamo so, mast i uz brzo miješanje (da se ne bi stvorile grudvice) dodajemo kukuruzno brašno. Dodati kajmak ili sir i miješati.
2. Restovani krompir
U proprženi crni luk dodajte kuvani krompir i izgnječite, zatim začinitie alevom paprikom, solju i biberom po želji.
3. Hljeb, mast i aleva paprika
Iako će mnoge starije ljude podsjetiti na djetinjstvo, ovo jelo je nezamislivo za našu djecu.
4. Krompir kuvan u ljusci
Ništa jednostavnije. Poslužite ga uz sir, napravite paradajz salatu i spreman je ručak koji je idealan za vruće ljetnje dane.
5. Kljukuša
Narendajte oljušteni krompir, dodajte so, biber i sitno sjeckani crni luk. Zatim sipajte brašno i miješajte uz dodavanje vode (da bude malo gušće nego za palačinke). Razlijete u podmazanu tepsiju i pecite oko pola sata na 250 C.
BONUS VIDEO: