Sastojci:


170 g putera, otopljenog i ohlađenog

200 g smeđeg šećera

100 g šećera

2 jajeta

1 kašičica ekstrakta vanilije

250 g mekog brašna

1 kašičica praška za pecivo

¼ kašičice soli

170 g bijele čokolade, nasjeckane

200 g nasjeckanih svježih trešanja

Priprema:


Zagrijte rernu na 175°C. Pripremite posudu za pečenje, namažite s malo ulja i obložite papirom za pečenje. Veličina posude zavisi o tome koliko želite da blondisi budu debeli.

Posuda 20×20 cm daće vam vrlo debele blondise, dok će npr. 23×33 cm dati tanje, ali veći broj komada.

U velikoj zdjeli umutite puter, smeđi šećer i obični šećer. Dodajte jaja jedno po jedno, dobro miješajući nakon svakog dodavanja.

Dodajte ekstrakt vanilije i promiješajte. U manjoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i so.

Dodajte suhe sastojke u mokre i miješajte dok se sve ne sjedini. Umiješajte komadiće bijele čokolade i trešnje, pa smjesu ravnomjerno rasporedite u pripremljenu posudu za pečenje.

Pecite 30 do 45 minuta, dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.

Ako ih želite ukrasiti dodatnim svježim polovinama trešanja, utisnite ih u površinu blondisa odmah nakon što ih izvadite iz rerne.

Ostavite da se blondisi potpuno ohlade prije nego što ih izvadite iz posude, narežete i poslužite, navodi "NoviList".