ŽIVOT U ZABLUDI?! Ova namirnica važi za izuzetno zdravu, a dovodi do gasova, gojenja i nadimanja
Nikad više se nije pričalo o ishrani, međutim, postoje brojne zablude koje mnoge ljude zbunjuju. Nerijetko se dešava da se osoba koja vodi računa o tome šta jede ipak goji. Naime, recept za vitku liniju nije samo brojanje kalorija, veoma bitno je i kako kombinujete proizvode, ali i saradnja sa tijelom. A iznenadiće vas činjenice da pojedine i te kako zdrave namirnice nanose našem organizmu više štete nego koristi.
Vjerovali i li ne, riječ je o mlijeku. Svakodnevno je prisutno u oborcima koje ljudi konzumiraju, ali nisu ni svjesni koliko može da pospiješi stvaranje sala na stomaku, koje se, čini se, najteže skida.
Većina proizvoda od mlijeka prirodno sadrži određenu količinu šećera – laktozu. Ona pak zahtijeva jedinstveni enzim laktazu kako bi se svarila. Nutricionisti ističu da u samo 250 ml mlijeka ima 15 gr laktoze, što je previše i za osobe koje nemaju apsolutno nikakvih problema sa varenjem.
Kada unosite u sebe previše mlijeka, ili u slučaju da vam nedostaje laktoze, šećeri će ostati nesvareni i u tankom crevu i započeće njihova fermentacija. Za ovaj proces neophoda je voda, a ona se crpi iz crijeva, te može doći i do zatvora. To će rezultovati pojavu nadutosti i gasova, dok će se višak šećera pretvoriti u salo.
Kako se riješiti sala?
Najbitnije je od svega da osluškujete svoje tijelo. Jedite kada se zaista gladni, ne iz dosade. Imajte ujednačen ritam spavanja kako bi se sagorjele masti i obuzdala želja za grickanjem.
Zbog pogrešnog odabira hrane tokom dana i neredovnog spavanja, naš organizam upada u zamku – želja za hranom je mnogo veća i tada ste zarobljeni u ciklusu taloženja masti. Želja za jelom postaje neodoljiva zbog stalnog protoka hormona.
BONUS VIDEO: