PAZITE LI ŠTA JEDETE? Ovih 7 namirnica su ključne za uravnoteženu ishranu
Glavni faktor dugovječnosti je genetsko nasljeđe, ističe poznati ruski ljekar i televizijski voditelj Aleksandar Mjasnikov, te dodaje da na kvalitet, pa i dužinu života, ipak utiče i to šta jedete.
– Mnogo puta smo to spominjali, nabrajali smo namirnice, razgovarali smo o pola kilograma povrća i voća – objašnjava Aleksandar Mjasnikov pozivajući se na podatke naučnih istraživanja koji ukazuju na sedam osnovnih proizvoda za održavanje uravnotežene ishrane.
Među ove namirnice, prije svega, ubraja povrće, voće, morske plodove, orašaste plodove i naročito bademe, tamnu čokoladu i bijeli luk. Kako je objasnio, dokazano je da ti proizvodi pomažu da duže živimo.
Povrće
Među povrćem izdvajaju se karfiol i brokoli. Ako se često jedu, aktivira se prirodni sistem za detoksikaciju. Povrće smanjuje mogućnost nastanka malignih tumora.
Voće
Da biste imali dug i zdrav život i spriječili kardiovaskularne bolesti i rak, potrebno je svakodnevno pojesti dvije porcije voća i tri povrća, objašnjava grupa američkih dijetetičara, a navodi ruski doktor. Rezultati istraživanja koje je sproveo ovaj tim otkrili su da je dnevna potrošnja pet porcija voća i povrća povezana sa manjim rizikom od umiranja.
Morski plodovi
Nezasićene masne kiseline u morskim plodovima pomažu u sprječavanju demencije, kaže Mjasnikov.
Riba
Riblje meso i ulje sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka, a njene bogate omega 3 masne kiseline imaju vrlo dobra antioksidativna svojstva.
Orašasti plodovi
Orašasti plodovi bogati su omega 3 kiselinama i vitaminom E. Pored toga, imaju antioksidativna svojstva, magnezijum i vlakna. Ruski ljekari Elena Mališeva i Andrej Prodeus tvrde da ova superhrana pomaže u produžavanju života zbog visokog sadržaja biljnih proteina. Oba stručnjaka pozivaju se na rezultate studije sprovedene 2020. godine, u kojoj se zaključuje da zamjena životinjskih proteina biljnim proteinima smanjuje smrtnost bilo kog uzroka. Naročito bademi sadrže mnogo hranljivih sastojaka i mikroelemenata. Jedan od njih je cink. Pored toga, njihova potrošnja takođe ispunjava potrebe za selenom i hromom, sve dok su u malim količinama uključeni u ishranu, objašnjava Mjasnikov.
Crna čokolada
Crna čokolada sadrži flavonoide. Ova hemijska jedinjenja su poznata po svojim zdravstvenim prednostima: poboljšavaju cirkulaciju i mentalnu budnost kod starijih ljudi. Istraživači iz SAD otkrili su da čak mogu da pojačaju imuni sistem pojedinca.
Bijeli luk
Bijeli luk blagotvorno djeluje na krvne sudove i znatno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Uprkos velikom broju vrlo zdravih svojstava, prekomjerna konzumacija ove namirnice i način na koji se priprema može prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.