Sa ovim tvrdnjama slaže se i Bečki profesor Hademar Bankhofer. Osim toga, o zdrvstvenim pogodnostima koje ima redovno konzumiranje lososa svjedoče i brojna istraživanja.
Evo kako redovna konzumacija lososa utice na naš organizam:
Meso lososa obiluje proteinima i aminokiselinama. Takođe sadrži komponente koje su od velikog značaja za zdravlje zglobova, te pravilno funkcionisanje digestivnog trakta i regulaciju insulina. Obiluje važnim vitaminima i mineralima i drugim korisnim materijama, piše Srbija Danas.
Kada pogledamo nutritivni sastav lososa, vidimo da na samo 100 gr spremljenog (grilovanog, na primjer) lososa dolazi čak 22 gr proteina, što je skoro polovina preporučenog dnevnog unosa.
Takođe bogat je dobrim omega 3 masnim kiselinama, vitaminima i mineralima.
Osim što je odličan izvor visokokvalitetnih proteina, losos sadrži prilično korisne količine drugih važnih elemenata, kao što su vitamini B grupe, te minerali poput selena, fosfora i kalijuma. Osim toga predstavlja i solidan izvor gvožđa, cinka, magnezijuma i vitamina C i E.
Količine vitamina B kompleksa su impresivne. Vitamini B grupe igraju izuzetno značajnu ulogu u većini hemijskih reakcija u našem organizmu i učestvuju u metaboličkim procesima. Dovoljan unos B vitamina obezbjeđuje kvalitetan san, izdržljivost, dovoljno energije, koncentraciju i, iznad svega, čuvaju naše srce i krvne sudove.
Zdravstvene prednosti lososa
Losos je dobar za cjelokupno zdravlje, hranljivo i ukusno lososovo meso čuva zdravlje i neguje organizam. Konzumacija mesa lososa je dobra za:
– Nervni sistem i mozak
– Srce i krvne sudove
– Mišiće i koštanozglobni sistem
– Zdrave oči, kožu i kosu
– Dobar san i zdrav metabolizam
BONUS VIDEO: