Namirnica koju svi preporučuju zapravo povećava stomak!
Hrana koju jedemo je odgovorna za veliki stomak koji imamo nakon svakog obroka.
Godinama se sugeriše da je neophodno promijeniti ishranu, način konzumiranja namirnica kao i samu pripremu, ali posebna pažnja se skreće na šećer. Međutim, da li su supstituti za šećer dobri po stomak?
Naduti stomak čini da se osjećate deblje i letargično čak i ako ste inače vitki i puni energije. Klasični „proizvođači“ gasova i nadimanja su pasulj sa svojim neprobavljivim oligosaharidima, rafinisani ugljeni hidrati, mliječni proizvodi za osobe koje ne podnose laktozu i masti iz mesa i pržene hrane koje usporavaju varenje.
Ali čak i neke namirnice koje su dobre i zdrave za vas, kao što su jabuke i šljive ili povrće poput brokolija i kupisa, sadrže skrob koji može izazvati nadimanje.
A visok sadržaj vlakana u cijelim žitaricama može takođe izazvati nadimanje. A šta čini jednu hranu gorom od druge u smislu nadimanja, zapravo zavisi od same osobe.
Međutim, jedan sastojak koji svako treba da izbjegava jer izaziva nadimanje su vještački i prirodni nehranljivi zaslađivači (kao što je stevija).
Zamjena za šećer
Vještački zaslađivači kao što je aspartam sadrže supstance koje se ne vare lako i mogu izazvati nadimanje. Stevija je prirodna zamjena za šećer i često se kombinuje sa šećernim alkoholima kao što je niskokalorični zaslađivač sorbitol u hrani i pićima radi smanjenja kalorija.
Međutim, sorbitol se ne razgrađuje u potpunosti u tankom crijevu i potom fermentira u debelom crijevu uz dejstvo bakterija, što dovodi do stvaranja gasova i nadimanja. Vještački zaslađivači su sveprisutni i to ih čini glavnim i odgovornim krivcem za nadimanje.
Vještački zaslađivači su prisutni u žvakaćim gumama, keto desertima, napicima sa kofeinom i drugim dijetalnim namirnicama. Gazirana pića koja sadrže vještačke zaslađivače imaju dvostruko veći efekat od stvaranja gasova jer je prisutan i ugljen-dioksid.