DA LI ZNATE zašto djeca trebaju jesti jabuke?
Jabuku je najbolje konzumirati svježu, ali je djeci možete i kuhati, peći, sušiti ili im ponuditi sok.
Iako obična, skromna jabuka ne zauzima u prehrani mjesto koje zaslužuje. Redovnom konzumacijom jabuka blagotvorno utiče na zdravlje i pravilno funkcioniranje organizma. Svojim visokovrijednim sastojcima zaslužuje da je smatramo pravom kraljicom među voćem.
Otprilike, 100 grama jabuke sadrži 84,1 g vode, 14,9 g ugljikohidrata, 0,3 g bjelančevina, 0,4 g masti i 2,3 g prehrambenih vlakana. Od vitamina su prisutni A i C, vitamini B grupe (vitamin B1, B2, B6, nikotinamid, pantotenska kiselina, folna kiselina), a od minerala kalij, kalcij, fosfor, željezo, natrij, magnezij, cink te elementi u tragovima bakar i mangan. Visokim sadržajem vode jabuka utoluju žeć i nadoknađuje tečnost, a ugljikohidratima glukozom, fruktozom i saharozom snadbijeva organizam energijom sprječavajući umor i gubitak koncentracije, zbog čega je posebno važna u prehrani djece.
Znatan udio kalija osigurava pojačano izlučivanje štetnih tvari mokraćom, što pridonosi potpunijem „čišćenju“ organizma. Zbog sadržaja tanina pomaže regulaciji stolice. Odstajala, ribana jabuka koja je poprimila smeđu boju pomaže u prvim danima dijete nakon proljeva, jer stabilizuje crijevnu floru i nadoknađuje tečnost.
Sadržaj kalcija i fosfora osigurava povoljan uticaj na izgradnju kostiju i zuba, a fluor pomaže u sprječavanju karijesa.
Vrlo važne tvari u jabuci su bioflavonoidi (hlorofil, karotenoidi i antocijanidin), koji, osim što voću daju boju i karakterističnu aromu, djeluju kao „hvatači“ slobodnih radikala.
Jabuku je najbolje konzumirati svježu, ali je djeci možete i kuhati, peći, sušiti ili im ponuditi sok.