ČETIRI NAMIRNICE za doručak! Uspješno snižavaju nivo šećera!
Dijabetes je doživotno stanje koje utiče na nivo šećera u krvi i više je ljudi u opasnosti nego ikad prije. Osoba sa dijabetesom nije u stanju razgraditi glukozu da bi se koristila kao energija, što prouzrokuje previsok nivo šećera u krvi.
Promijenite svoje žitarice
Žitarice i mlijeko mogu biti brz i jednostavan doručak, ali oni koji imaju dijabetes trebaju biti oprezni, iako se čine zdravim, mogu biti prepuni šećera. Čak i „zdrave“ žitarice kao što je granola mogu biti pune šećera. Bitno je paziti na oznaku „prednja strana pakovanja“ kada birate žitarice, pokušajte se odlučiti za one sa što više zelenih dodataka u sebi.
Neke sjajne alternative mogu uključivati musli bez dodanog šećera, pšenične kekse ili narezanu pšenicu.
Žitarice i kaša
Zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu kašaste žitarice su odlična opcija za one koji pate od dijabetesa tipa 2.
– Generalno, hrana sa nižim GI može biti korisna za upravljanje nivoom glukoze u krvi. Žitarice su idealan izbor za one koji žele kontrolisati i svoju težinu. To je zato što imaju visok sadržaj vlakana koja vam mogu pomoći da duže ostanete siti. Ali, baš kao i žitarice, bitno je provjeriti pakovanje, odlučiti se za obične žitarice, mnoge aromatizovane sorte sadrže mnogo šećera i mogu povećati nivo šećera u krvi.
Jaja
Jaja su još jedna izvrsna opcija za one sa dijabetesom zbog visokog sadržaja proteina, umjerenog sadržaja masti i niskog udjela ugljikohidrata. U njima se može uživati na razne načine, tako da su svestran izbor za doručak. Studija objavljena u „The British Medical Journalu“ čak je otkrila da usvajanje ishrane sa visokim udjelom proteina može pomoći u poboljšanju profila glukoze u krvi za one sa dijabetesom tipa 2.
Tost
Tost je osnovna namirnica za doručak i može biti dobar izbor za one sa dijabetesom, ali svakako se držite sorti sa cjelovitim žitaricama. Prebacite se sa bijelog tosta na one sastavljene od cjelovitih žitarica kao što su hljeb sa sjemenkama, višesjemenski, žitnica, soja i laneno sjeme. Nažalost slatki namazi kao što su džemovi i marmelada su neprikladni. Umjesto toga odlučite se za slani namaz poput avokada, puter od kikirikija.