ZBOG OVIH GREŠAKA S DORUČKOM NE MRŠAVITE: Otkrijte vaše propusta i ispravite ih već danas u svom obroku
1. Izbjegavanje proteina
Kremasta kafa i kolačići nalik mafinima su uobičajen izbor ako prvi jutarnji obrok jedemo u pokretu, van kuće. To je dobra kombinacija za oči i želudac, kojoj, nažalost, nedostaje proteina. Istraživanja su pokazala da doručak na bazi proteina uravnotežuje nivo šećera u krvi i smanjuje iznenadne napade gladi. Pokušajte da započnete dan sa dva tvrdo kuvana jajeta i jabukom ili jogurtom sa dodatkom čia sjemenki.
2. Pretjerivanje sa sokom
Voćni sok može biti odličan izvor vitamina i minerala, ali nije alternativa voću. Poređenja radi, jedna prosječna pomorandža ima oko šezdeset kalorija, dok čaša soka od istog voća ima skoro duplo više. Istovremeno, treba znati i da soku nedostaju dijetalna vlakna, kojih ima u izobilju u prirodnom voću. Nova studija objavljena u časopisu Appetite takođe je pokazala da ljudi koji piju mnogo sokova imaju viši krvni pritisak od onih koji to piju samo povremeno.
3. Pogrešne masti
Poznato je da su telu potrebne masti za normalno funkcionisanje. Ali to ne znači da treba pretjerati, posebno ako su u pitanju zasićene masne kiseline poput putera ili slanine. Poznata njujorška nutricionistkinja Boni Taub Diks predlaže pravilnu raspodjelu masti, pa za doručak preporučuje kombinaciju zdravih masti, poput grčkog jogurta sa malo sjeckanih oraha.
4. Dodavanje vještačkih zaslađivača
Ako nešto ima manje kalorija, to ne znači da nema negativnih posledica po naše tijelo. Studija objavljena u časopisu Nature otkrila je da veštački zaslađivači mogu poremetiti ravnotežu bakterija u stomaku, što dovodi do povećane potrebe za fruktozom da bismo se osećali zadovoljno. Nutricionistkinja Bruk Alpert predlaže da se kafa pije bez ikakvih zaslađivača, ali uz dodatak začina poput cimeta, koji će podstaći metabolizam.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- dijeta
- doručar
- mršavljenje