Smjernice iskusnih domaćica i baka: Kako izabrati papriku za ajvar?
ALOONLINE.BA | Žena ∙ 30.09.23 08:34 ∙ 0
Vrijeme spremanja zimnice je krenulo, a ovo su savjeti iskusnih domaćica koji mogu da vam pomogn pri pripremi ajvara, pinđura i sličnih pikanterija.
Prilikom pravljenja zimnice najvažnije je odabrati kvalitetno povrće, a za ajvar kvalitet paprike je presudan.
Važno je da bude svježa, a najbolje je da bude iz organiskog uzgoja.
Ovo su smjernice iskusnih domaćica i baka za odabir prave paprike za najbolji ajvar:
* Paprika mora biti sasvim zrela i neoštećena.
* Najvažnije je da paprika bude mesnata i suva. Kada se stavi na roštilj ovakva paprika ne cvrči i ne pušta mnogo tečnosti, već se polako peče i zadržava sve sokove i ukuse.
* Birajte pljosnate paprike koje se lako peku samo sa dvije strane i samim tim i lako ljušte.
* Ako ste u prilici izaberite organski gajenu papriku starih sorti čiji su plodovi obično nešto manji ali čvršći, takozvanih „ajvarki“ od kojih je najbolja Kurtovska kapija.
BONUS VIDEO:
Možda vas zanima
PRSTE DA POLIŽETE Posna pica sa ajvarom
17:42 ∙ Žena ∙ 0Žena
RECEPT DANA Posna tjestenina sa povrćem
06:30 ∙ Recepti ∙ 0RASKOŠ OKUSA Posna čoko baklava
18:25 ∙ Recepti ∙ 0vremenska prognoza
16°C
Sarajevo
11°C
Banja luka
16°C
Mostar
14°C
Tuzla
6°C
Bihać
15°C
Bijeljina
16°C
Zenica
13°C
Prijedor
16°C