OVU NAMIRNICU OBOŽAVATE, A NE ZNATE KAKVO trovanje može da izazove!
Nutricionistkinja pojasnila koliko pečuraka smijemo da jedemo i šta se dešava ako pretjeramo!
Zbog karakterističnog ukusa velike hranljivosti, pečurke se tokom posta maltene svakodnevno nalaze na trpezi.
Nutricionistkinja Nataša Đukić objasnila je da je dozvoljeno unositi na nedjeljnom nivou do kilogram pečurki, kako ne bi došlo do trovanja.
„Pečurke imaju veliku hranljivu vrijednost, to je namirnica biljnog porijekla koja ima najveći procenat proteina. Količina proteina koja se nalazi u pečurkama zavisi od vrste. Apsolutno mogu da budu zamjena za meso. U konzumaciji naravno može da se pretera, treba da se unosi do kilogram nedjeljno. Ako preteramo može doći do grčeva u stomaku i dijareje. Pečurke od drugih povrća izdvaja vitamin D, to je negdje osnovna prednost. Pored toga sadrži vitamin B i selen“, rekla je nutricionistkinja.
Ona je naglasila da pečurke nikako ne podgrijavamo, jer tako dolazi do promjene hemijskog sastava proteina.
„Štetne su kad se podgrijavaju, nikada to ne treba raditi, treba ih jesti odmah nakon pripreme. Ukoliko dođe do podgrijavanja pečurki onda dolazi do promjene hemijskog sastava proteina i do digestivnih problema“, pojasnila je Đukić.