NE KORISTITE ISTO ULJE DVA PUTA To može dovesti do ozbiljnih bolesti
Svima nam je dobro poznato da ulje za prženje samo po sebi nije toliko dobro i da može veoma negativno da utiče na naše celokupno zdravlje.
Kada iskorišćeno ulje ponovo zagrijte oslobađaju se veće koncentracije raznih otrovnih hemikalija, poput aldehida, koji su povezani s nekoliko zdravstvenih problema. Uglavnom su povezani sa srčanim bolestima i kognitivnim problemima kao što su demencija, Alchajmerova i Parkinsonova bolest.
Druga otrovna materija koja se oslobađa kada se ulje ponovo zagrijava je 4-hidroksi-trans-2-nonenal ili HNE, koji se smatra prilično otrovnim i može ometati funkcije DNK, RNK i proteina.
Kada se priliko obrade ulja na visokim temeraturama, masti se pretvaraju transmasti. A kada se ponovo zagrije, oslobađa se još veće količine transmasti, koje su veoma loše za cjelokupno zdravlje.
Nekada mogu dovesti do problema kao što su moždani udar, gojaznosti, bol u grudima, pa čak i srčane bolesti jer konzumiranje transmasti povećava nivo LDL holesterola u tijelu.
Ponovno zagrijavanje ulja povećava sadržaj štetnih materija poput policikličnih aromatičnih ugljovodonika (PAH) i aldehida, koji su povezani s povećanim rizikom od raka i upalnih bolesti.
Stoga pri kuvanju uvijek koristite svježe ulje i izbjegavajte ponovnu upotrebu ili zagrijavanje prethodno zagrijanog ulja.