OBRATITE PAŽNJU! Evo kojih pet mjesta u vašoj kuhinji je najprljavije
Kuhinja je mjesto u kojoj se priprema i obrađuje hrana i ona bi trebala biti što čištija kako biste spriječili bolesti. Na ovim mjestima se skuplja najviše bakterija i na njih treba obratiti najviše pažnje.
1. Sunđeri i krpice za pranje suđa
Sunđeri za pranje posuđa, krpe za brisanje i abrazivne krpice idealna su mjesta za razmnožavanje bakterija. Razlog tome je stalna vlaga. Da bi ih dezinfikovali, operite ih prvo deterdžentom i toplom vodom, zatim ih potopite u dezinfekcijsko sredstvo i ostavite 15 minuta. Iscjedite što više tečnosti iz krpica i pustite ih da se osuše.
2. Police u frižideru
Police i pregrade u hladnjaku u kojima ostavljamo meso i povrće su dva mjesta sa najvećim brojem bakterija u kuhinji. Istraživanje iz 2013. je uključivalo uzimanje uzoraka iz 14 različitih kuhinja, a mikrobiolozi su provjerili sve uzorke i pronašli legla salmonele i listerije.
Drugo istraživanje je pokazalo da su pregrade za povrće, na dnu hladnjaka, najprljavija mjesta u kuhinji jer ostaci povrća tamo trunu i postaju podložni za razvoj brojnih opasnih bakterija. Kako biste izbjegli stvaranje velike količine bakterija odvajajte meso od povrća u hladnjaku, a prije i nakon dodira s hranom obavezno perite i ruke i noževe i daske za rezanje. Kako biste izbjegli salmonelu.
Same pregrade je dobro izvaditi i oprati bar jednom mjesečno, vrućom vodom i blagim deterdžentom pa osušiti papirnatim maramicama.
3. Sokovnici i blenderi
Svi nakon što izmiksaju neku hranu ili pripreme sok operu ili samo isperu sokovnik i ostave ga da se osuši. Rijetko ko se sjeti detaljno da opere noževe i rastavi blender ili sokovnik na dijelove.
Na takvim poluprljavim mjestima može se naći E.coli i salmonela. Kako biste temeljito očistili ta mjesta potrebno je nakon svakog korišćenja rastaviti blender i sve dijelove oprati vrućom vodom i deterdžentom za suđe.
4. Kuhinjska daska
Kuhinjska daska jedna je od potrepština koju je potrebno često mjenjati i još češće dobro čistiti. Na njoj sječemo meso, hljeb, voće i povrće, a drvena daska će lako upiti sve tečnosti koje se po njoj prolivaju i često se zna desiti da komadići hrane ostanu zaljepljeni na površini. Čak i nakon pranja i ribanja na dasci se mogu naći tragovi raznih namirnica. Bakterije se mogu skrivati i neometano rasti u pukotinama na dasci. Često mjenjajte dasku, pogotovo ako imate malu djecu.
5. Sudopera
Samo zamislite šta se sve nađe u sudoperi – prljavo suđe, ostatci hrane, zemlja nakon ispiranja povrća, razne hemikalije koje isperemo s voća.
Sama sudopera postaje žrtva sve prljavštine i mjesto gdje se nalaze milioni patogena koji uzrokuju bolesti. Kako bi se spriječilo širenje bakterija, a s njima i bolesti kod ukućana, potrebno je redovno prati sudoperu deterdžentom i antibakterijskim sredstvima. Isto je i s kuhinjskom pločom. Ljudi dodirom prenose bakterije i kad se opere sudopera potrebno je oprati i sunđer s kojom je oprana, kuhinjsku ploču i, na kraju, obrisati ruke čistom kuhinjskom krpom.