KORISNI KULINARSKI SAVJETI: Kada treba koristiti OŠTRO, a kada MEKO BRAŠNO?
Iako ima mnogo vrsta brašna, najčešća podjela koja postoji je ona na meko i oštro. Ponekad se desi da u receptima nije naglašeno koje od ova dva brašna ide, pa se nađete u dilemi, bez obzira na iskustvo u kuhinji, koje brašno upotrijebiti, a da vam kolač ili neko testo uspije.
Bijelo brašno dobija se finim mljevenjem jezgra pšenice. Što se više puta melje, dobija se finije brašno.
Glavna razlika
Meko brašno finije je od oštrog i idealno je za korišćenje hljeba, lisnatog i dizanog testa, peciva, savijača, krofni.
S druge strane, oštro brašno koristi se za kuvana testa, knedle, šufnudle, za zgušnjavanje umaka i soseva. Osim toga, idealno je i za pripremu kora za tortu, palačinki, kekića i za pohovanje.
Na kraju krajeva, činjenica je da je nema tipa brašna koje morate koristiti, jer do idealnog recepta zapravo ćete doći kroz sopstveno iskustvo i umijeće.
Na kraju ćete upotrebljavati ono koje vama najviše odgovara, što ćete saznati isprobavanjem jednog recepta iznova i iznova.