KOMPOT OD JABUKA I SUVIH ŠLJIVA Grije i liječi, a prija cijelom organizmu
Ukusan, zdrav i lak za pripremu. Tako bismo opisali ovaj kompot od jabuka i suvih šljiva. Zagrijaće vas u hladnim danima, a organizam će vam biti zahvalan.
Sastojci
3-4 veće jabuke
oko 1,5 l vode
3-4 pune kašike šećera
1 vanilin šećer
½ limuna
suve šljive
cimet po izboru
Priprema
Operite jabuke pa ih oljuštite i očistite od sjemenki. Isijecite ih na krupnije kocke i stavite u šerpu u kojoj ćete da kuvate kompot. Onda operite suve šljive u toploj vodi, pa dodajte u jabuke. Prelijte sve zajedno vodom, pa dodajte šećer, vanilin šećer i sve dobro promiješajte. Količinu šećera odredite prema kiselosti jabuka. Šećer možete i da preskočite, ili da ga dodate na samom kraju. Kuvajte i kada kompot provri, smanjite vatru i kuvajte na umjerenoj temperaturi, tiho da vri oko 10 minuta, sve dok voće ne omekša. Za vrijeme kuvanja nemojte da miješate. Provjeravajte, jer čim jabuka krene da omekšava, kompot je gotov. Ostavite da se malo prohladi, pa onda dodajte isječene kolutiće od pola limuna. Možete da dodate cimet preko ili začin po izboru.
BONUS VIDEO: