KOJE JE TO LJEKOVITO BILJE KAO PRIRODNI izbor za smirenje kašlja!
Već pri samoj pomisli na bosiljak javi nam se u nosu i pamćenju taj divan, karakterističan miris, specifičan za ovu biljku, koju obično koristimo kao aromatični začin u nekim omiljenim jelima. Međutim, bosiljak u sebi nosi mnoga moćna svojstva, kao i izuzetnu ljekovitost, što nam govori da se sa ovom biljkom moramo bolje i detaljnije upoznati.
Bosiljak (lat. Ocimum basilicum), zimzelena biljka, ima status ljekovite i “svete” biljke, prisutne u mnogim religijama i vjerskim obredima. Naziv bosiljak potiče od grčke riječi basilicum, koja u prevodu znači kraljevski. Bosiljak potiče iz Indije, a u Evropu stiže tokom 12. vijeka.
Bosiljak – značaj i uloga
Bosiljak je poznat još iz vremena drevnog Egipta, gdje su mu takođe pripisivali božansku moć. Za Rimljane je bio znak ljubavi i vjernosti, a u Indiji se koristio kao znak dobrodošlice.
Ova biljka specifičnog aromatičnog mirisa ima ovalne zelene listove, i po izgledu, ali i po ukusu i mirisu možemo razlikovati razne vrste bosiljka, u zavisnosti od zemlje porijekla. Postoji ljubičasti bosiljak, sa kovrdžavim listovima, kao i tamni bosiljak, ukusom sličan đumbiru. Bosiljak se može uzgajati i u kućnim uslovima, i tada mu je potrebno obezbijediti dosta sunca, vode i toplote, jer ne podnosi niske temperature.
Bosiljak sadrži mnoge hranljive materije poput magnezijuma, mangana, kalcijuma, vitamina A, B, C, K, beta-karotena, ugljenih hidrata, a eugenol ulje u njegovom sastavu mu daje specifičan ukus i aromu. Stoga se bosiljak kao lijek koristi kao preventiva mnogih stanja- za kašalj, glavobolje, razne vrsta bolova, protiv mučnine, nadimanja, artritisa, astme, alergija, za jačanje imuniteta, kao i protiv depresije.
Bosiljak se takođe dosta koristi i u kulinarstvu, kao čuveni pesto sos od bosiljka. Veoma je zastupljen u mediteranskoj ishrani, a koristi se i svjež, kao dodatak raznim jelima.
Bosiljak i njegovi oblici primjene
Sirup za produktivni kašalj koji sadrži bosiljak doprinosi ublažavanju prehlade, kašlja i opštem fizičkom stanju organizma, i djeluje na iskašljavanje sekreta. Sirup za produktivan kašalj i sirup za kašalj koji sadrži bosiljak, djeluju protivupalno, pomažu čišćenju bronhija i jačaju opšti imunitet organizma.
Čaj za kašalj doprinosi zdravlju respiratornog trakta, pomaže ženama kod menstrualnih tegoba, kao i dojiljama, jer stimuliše stvaranje mlijeka. Čaj od bosiljka za pluća se sprema na sljedeći način: jedna kafena kašičicu bosiljka se prelije sa četvrt litre provrele vode, nakon desetak minuta se procijedi. Čaj za iskašljavanje od bosiljka se pije topao, po nekoliko malih šoljica dnevno, najduže 8 dana, a zatim se pauzira dvije nedjelje. Sok od lišća bosiljka ima ljekovito dejstvo protiv kašlja, prehlade i uopšte upala respiratornog sistema.