JAČAJU IMUNITET I SRCE, SNIŽAVAJU ŠEĆER Četiri namirnice koje imaju više vitamina A od šargarepe
Mrkva je bogata karotenoidima poput beta karotena, kao i retinolom, koji se u tijelu transformišu u vitamin A. Ovaj važan nutrijent osnažuje imunitet tijela, snižava šećer u krvi i nameće se kao odličan saveznik u borbi protiv bolesti srca i krvnih sudova. Neophodan je za vid, razvoj kostiju i zdravlje kože, uspostavlja ravnotežu hormona u tijelu, a koristan je i u odbrani od infekcija.
Pored mrkva, postoje 4 namirnice koje su još bolji izvori vitamina A.
1. Tikva
Sto grama ovog ploda sadrži 0,7 miligrama beta karotena i 14.100 jedinica retinola što zadovoljava otprilike polovinu dnevnih potreba za vitaminom A. Značajne količine vrednih nutrijenata pronaći ćete čak i u pitama, no valja imati na umu da ćete u ovom obliku unijeti i značajnu količinu šećera i masti.
2. Batat
Slatki krompiri zadovoljavaju potrebu za ugljenim hidratima, a istovremeno pružaju bogatstvo vitamina, posebno vitamina A. U jednom batatu naći ćete više od 1 miligram beta karotena i 21.000 jedinica retinola, te tako zadovoljiti većinu potreba za ovim vrednim nutrijentom.
3. Kelj
Ovo lisnato povrće ne naziva se bez razloga superhranom. Sto grama kelja sadrži čak 28.000 jedinica retinola i nešto više od jednog miligrama beta karotena. Uz to nudi i bogatstvo vitamina C i K, pa se nameće kao odličan savjeznik ljepote i zdravlja, piše „Zadovoljna.hr“.
4. Ulje bakalara
Da je riblje ulje bogato omega 3 masnim kiselinama koje čuvaju srce dobro je poznata činjenica. Ali, da li ste znali blagodeti ribljeg ulja bakalara? Jedna kašika ovog ulja sadrži 13.600 jedinica retinola i četiri miligrama beta karotena što je čak osam puta više nego sto grama svježe mrkve.
BONUS VIDEO: