DA LI I VI UVIJEK SKUVATE PREVIŠE TJESTENINE? Uz ovaj kuvarski trik pogodićete mjeru svaki put
Zimi nema ničeg ljepšeg od ukusne, sočne tjestenine za večeru ili brzi ručak. Ali često se dogodi da prilikom kuvanja u lonac slučajno ubacite previše tjestenine.
Bilo da pravite karbonaru, bolonjeze ili makarone sa sirom, previše skuvane tjestenine može upropastiti obrok jer više paste traži i više sosa, a može završiti u đubretu, što je nedopustivo.
Zato je dobro znati pravu mjeru.
Kuvarica otkriva još nekliko caka da kuvate pastu ko Italijani.
Kontrola porcija veliki je problem s tjesteninom, ali srećom, stručnjakinja je priskočila u pomoć i objasnila kako izbjeći kuvanje previše tjestenine. Roberta d’Elia, glavna kuvarica u „Pasta Evangelists“ u Londonu, podijelila je svoje najbolje savjete za kuvanje testenine s Mirrorom, uključujući i koliko tačno poslužiti po osobi.
Dakle, ako biste kuvali za dvije osobe, trebalo bi vam 200 g testenine i dve litre vode. A što se tiče dodavanja soli u loncu, količina koju ćete dodati zavsiće od toga radite li sa svježom ili sušenom tjesteninom, smatra stručnjakinja.
– So u vodi ključna je za postizanje najboljeg ukusa testenine. Kad kuvate svježu testeninu, tada možete dodati do 10 g soli na litru vode, ali kada kuvate suvu tjesteninu budite oprezni jer se suva tjestenina duže kuva. Za suvu testeninu smanjila bih količinu soli i dodala pet grama na 100 grama testenine i litar vode. Kada kuvate svježu tjesteninu, imajte na umu da je samo pitanje minuta pa sve zavisi od toga jeste li svežu tjesteninu ostavili da se malo osuši – objasnila je.
– Ako je malo suva, kuvajte je oko tri minuta, ali ako je tek napravljena i jako je svježa, trebaju joj samo dva minute. Da biste provjerili je li spremno, moći ćete vidjeti kako svježa testenina pluta. Vjerovatno bih pričekala još minutu nakon ovoga i tada je definitivno spremna. Suva tjestenina je laka, iako zavisi od marke koju koristite. Morate provjeriti na ambalaži jer svaka marka ima drugačiji način kuvanja i različita vremena. Ako želite al dente ukus, jednostavno pomjerite dva minute od vremena kuvanja i kuvaćete ga kao Italijani – zaključila je.
BONUS VIDEO.
- Tagovi
- PRAKTIČNI SAVJETI