ZELJANICA NA STARINSKI NAČIN Recept koji će vam postati jedan od omiljenih
Sastojci:
1/2 kg kukuruznog brašna
1 kg zelja
1/4 kg sira (mekog, punomasnog)
1-2 kašike kajmaka
4 jaja
soda bikarbona
svinjska mast
Priprema:
Zelje očistiti i oprati u više voda. Isjeći na tanke rezance, posoliti i pokriti. Ostaviti dva sata da se ocijedi, a onda ga šakama dobro istisnuti da bi izašla sva voda. Umutiti sir, kajmak i žumanca i izmiješati sa zeljem. Posebno čvrsto umutiti bjelanca i sve pažljivo izmiješati.
U sud za miješanje staviti brašno i sodu bikarbonu (pola kašičice). Pripremiti posoljenu mlaku vodu i postepeno sipati u brašno i mijesiti varjačom ili mikserom. Dodati kašiku-dvije ulja ili rastopljene svinjske masti. Tijesto zamijesiti tako da bude malo gušće nego za palačinke (da kaplje sa varjače, a ne da se sliva).
U dobro podmazanu tepsiju posutu prezlama sipati polovinu umiješanog testa. Testo vlažnim rukama poravnati, pa preko njega sipati nadjev. Zatim izručiti i drugu polovinu tijesta. Preko tijesta preliti malo rastopljene masti. Peći na jakoj vatri. Služiti toplo ili hladno.
BONUS VIDEO: