ZAŠTO SLAVSKI KOLAČ PUCA? Ovo su najčešće greške koje domaćice prave
Kada otkrijete uzrok, lakše ćete naći rješenje za ovaj problem, pa će vaš slavski kolač biti kao za izložbu.
SUVA POVRŠINA
Ako vidite da je tijesto napuklo tokom narastanja pred pečenje, vrlo je moguće da će se te pukotine proširiti kasnije tokom pečenja, pa rezultat neće biti tako lijep. Ako je tijesto puklo tokom prvog nadolaženja, to nije veliki problem jer ćete ga oblikovati ponovo i pustiti ga da opet naraste.
Mogući uzrok je suva površina tijesta. Naime, kada se površina tijesta osuši, ono postaje manje elastično i čvršće. Površina postaje tvrđa od tijesta ispod i puca, tj. cijepa se kako se tijesto diže.
Površina tijesta se obično dosta osuši kada ono nije dobro pokriveno ili je u veoma suvom okruženju. Dakle, ako tijesto nije potpuno pokriveno, rizikujete da izgubite i to malo vlage oko njega, a ako uopšte nije pokriveno, postoji veliki rizik da će pući.
NEDOVOLJAN RAZVOJ GLUTENA
Gluten stvara strukturu kolača i omogućava mu da pravilno naraste. Bez glutena pred vama će biti veoma tvrd komad pečenog tijesta. Zato treba da u potpunosti razvijete gluten da bi rezultati bili dobri. U suprotnom, tijesto će početi da se cijepa, tj. puca dok se diže jer struktura nije dovoljno jaka za gas koji proizvodi kvasac.
Pekari amateri često ili ne mijese dovoljno dugo svoje tijesto ili koriste brašno koje neće proizvesti dovoljno glutena u tijestu. A sve to ima značajnu ulogu u tome koliko je dobar vaš kolač kada je pečen.
PREMALO VODE
Suvo tijesto će mnogo prije pući jer neće moći da razvije mnogo glutena. Da bi se gluten razvio, potrebno mu je dovoljno vode, tako da bez te vode neće moći da se pravilno razvija. Brašno u tijestu mora biti potpuno hidrirano da bi se dovoljno razvijao gluten.
SUVA RERNA
Kada vam slavski kolač pukne tokom pečenja, obično nema povratka jer su ukrasi pokvareni. Da se to ne bi desilo, korisno je znati zašto se to dešava u rerni kako biste to izbjegli.
Bitna stvar u vezi sa rernom dok pečete slavski kolač je vlažnost. Bez vlage vaše tijesto će prebrzo porumeniti i veći je rizik da će dijelovi tijesta popucati. Kada je vlaga (para) u rerni, tijesto porumeni mnogo sporije i kori treba duže da se stegne. To omogućava da se tijesto više diže tokom pečenja i samim tim sprečava pucanje.
RERNA JE PRETOPLA
Ukoliko se kora na kolaču stvori i stegne prije nego što on naraste, sredina kolača će za vrijeme pečenja da pođe kroz koru i onda ona može da pukne.
Zato provjerite kolika je temperatura pećnice i smanjite je ako treba ukoliko je previše vruća.
Takođe, temperatura koja stoji u receptu nekada nije kako treba.
Uz to, vrlo je važno da kolač stavite na srednju policu u rerni jer toplota može biti previše jaka ako ga stavite na vrh rerne da se peče.
BONUS VIDEO: